Potresne fotografije prebijenih novinara; talibani ih brutalno mučili u zatvoru FOTO

Dvoje avganistanskih novinara pretučeno je u policijskom pritvoru ove sedmice nakon što su izvještavali o protestu žena u Kabulu, gde su ih priveli talibani.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2021.

16:31

Potresne fotografije prebijenih novinara; talibani ih brutalno mučili u zatvoru FOTO
EPA-EFE/JAWAD JALALI

Zaki Dariabi, osnivač i glavni urednik novina Etilaat Roz, podelio je na društvenim mrežama slike dva muška reportera, jedan sa velikim, crvenim rupama po donjem delu leđa i nogama, a drugi sa sličnim oznakama na ramenu i ruci.

Lica oba muškarca su takođe bila podlivena i isečena na slikama, što je proverio Rojters. Na pitanje o incidentu, vršilac dužnosti talibanskog ministra, koji je imenovan na svom položaju kada je nova vlada objavljena u utorak, rekao je da će biti istražen svaki napad na novinare. Odbio je da bude identifikovan. Dariabi je rekao da su premlaćivanja poslala jezivu poruku medijima u Avganistanu, gde je nezavisna štampa, većinom finansirana od zapadnih donatora, doživela procvat u poslednjih 20 godina. "Pet kolega držano je u pritvorskom centru više od 4 sata, a tokom ova četiri sata dvoje naših kolega su pretučeni i brutalno mučeni", rekao je on za Rojters u četvrtak, dan nakon incidenta. On je rekao da su povređeni novinari prevezeni u bolnicu i da su im lekari savetovali da se odmore dve nedelje. Talibani, koji su u avgustu upali u glavni grad Kabul i sada ponovo vladaju Avganistanom, nakon borbe protiv 20-godišnje pobune protiv stranih i avganistanskih snaga, obećali su da će dozvoliti medijima da deluju i da će poštovati ljudska prava ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: