EU uputila saučešće porodicama i prijateljima nastradalih u Tetovu FOTO/VIDEO

U privremenoj kovid bolnici u Tetovu, koja je do temelja izgorela bilo je smešteno 26 pacijenata, od kojih je 14 izgubilo život, a 12 zadobilo teške povrede.

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2021.

23:25

EU uputila saučešće porodicama i prijateljima nastradalih u Tetovu  FOTO/VIDEO
RTV21 via AP/Tanjug

Podatak o 14 nastradalih u četvrtak je saopštilo makedonsko ministarstvo zdravlja.

Tužilaštvo je saopštilo da će biti potrebna DNK analiza kako bi se utvrdio identitet nekih od žrtava, među kojima nema medicinskog osoblja. Ukupno 26 pacijenata bilo je u kovid bolnici u vreme izbijanja požara, rekao je ministar zdravstva Venko Filipče. "Preostalih 12 pacijenata s povredama opasnim po život je na lečenju je u bolnici u Tetovu", objavio je on na Twitteru. On je ranije rekao da je u požaru u kovid centru u Tetovu poginulo je najmanje deset osoba, ali je dodao da "taj broj može da poraste".

"Ovo je veoma tužan dan. Izražavam najdublje saučešće porodicama", napisao je Filipče na Tviteru.

On je pozvao medije da ne spekulišu sa brojem žrtava i dodao da će zvanični podaci biti saopšteni čim to bude moguće.

Sa druge strane, makedonski mediji pominju mnoog veći broj stradalih. Televizija Alsat M tako prenosi da je stradalo najmanje 14 osoba dok je za sada nepoznati broj povređenih upućen je u Klinički centar u Skoplju i u bolnicu "8. septembar".

Istovremeno, prema pisanju makedonske Sitel TV, najmanje je 30 ljudi poginulo, među njima ima i članova medicinskog osoblja.

U Tetovo su odmah došli premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, ministar zdravlja Filipče i više drugih članova vlade, a na lice mesta je došao i Ali Ahmeti, lider albanske partije Demokratske unije za integraciiju (DUI), čije je glavno sedište u Tetovu.

Kako je izjavio zamenik komandanta vatrogasne jedinice Tetovo, Sašo Trajčevski, plamen je bio ogroman, a žrtve su iznete iz bolnice, ali se očekuje da će to biti zvanično potvrđeno.

"U 21:02 časova prijavljeno je da gori modularna bolnica u Medicinskom centru – Tetovo. Ekipe su stigle na lice mesta za oko tri ili četiri minuta sa oko sedam vozila. Kad su posade stigle, sve je gorelo. To je unutrašnji požar, a ne spoljašnji.U 21:30 požar je lokalizovan, a u 21:45 je potpuno ugašen. Dok je trajalo gašenje plamen je bio ogroman. Inače bolnički objekat je bio sav od plastike", rekao je Trajčevski.

Kako je prethodno saopštilo makedonsko Ministarstvo zdravlja, nije poznat tačan broj osoba koje su izgubile život kao ni povređenih koji se hitno transportuju u Skoplje.

U gašenju požara učestvovalo je više od 30 vatrogasaca sa sedam vozila.

EU uputila saučešće porodicama

Evropska komisija je u ime EU danas uputila saučešće porodicama i prijateljima nastradalih u pozaru koji je noćas izbio u bolnici u Tetovu.

”EU sašelje svoje najdublje sasučešće porodicama i prijateljhima žrtava tragičnog požara koji je izbio u modularnoj bolnici koja leči Kovid pacijente u Tetovu. Želimo brz oporavak svim povređenima”, poručio je portparol EK, Erik Mamer.

U pozaru u bolnici u Tetovu živote je izgubilo 14 pacijenata od ukupno 26 koliko ih je bilo na lečenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: