Lukašenkova vlada bi mogla da suspenduje sporazum sa EU

Vlada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka saopštila je danas da bi mogla da suspenduje sporazum sa Evropskom unijom o prihvatanju izbeglica.

Izvor: B92

Sreda, 08.09.2021.

18:31

Lukašenkova vlada bi mogla da suspenduje sporazum sa EU
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM /

Predsednik Lukašenko je podneo parlamentu nacrt zakona kojim se suspenduje sporazum, koji obavezuje Minsk da primi natrag migrante koji su ušli u Evropsku uniju preko Belorusije, ali su prekršili njihove uslove ulaska ili boravka, prenosi Rojters.

"Dokument je pripremljen kao odgovor na neprijateljske akcije koje su EU i njene države članice preduzele prema Belorusiji", navodi se u saopštenju Lukašenkove pres službe.

Zemlje Unije optužile su beloruskog predsednika da je ohrabrivao stotine migranata da ilegalno pređu u EU preko Poljske i Litvanije u znak odmazde zbog zapadnih sankcija uvedenih Minsku.

Belorusija je za ovo stanje okrivila zemlje EU, koje su ostavile migrante na granici i naterale Poljsku da uvede vanredno stanje u dva regiona, prvi put od pada komunizma.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar o Lukašenkovom potezu da zamrzne sporazum.

Sporazum o izbeglicama, potpisan početkom prošle godine pre izbora, bio je preduslov da Belorusija dobije pojednostavljeni vizni režim za EU.

Misija EU u Minsku isporučila je diplomatski demarš Belorusiji, navodeći kao razlog 50-struko povećanje neregularnih prelazaka granice.

"EU osuđuje instrumentalizaciju migranata u političke svrhe i poziva vlasti u Belorusiji da prekinu ovu praksu", navodi se u saopštenju Unije i dodaje da neregularne migracije ne mogu da se koriste kao pregovarački akt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: