Poljska produžila vanredno stanje uz granicu sa Belorusijom

Poljski parlament danas je produžio vanredno stanje duž granice sa Belorusijom, koje je proglašeno prošle nedelje zbog pritiska migranata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.09.2021.

22:16

Poljska produžila vanredno stanje uz granicu sa Belorusijom
Ilustracija: EPA-EFE/Marcin Bielecki

Glasanje je usledilo nakon što je premijer Mateuš Moravjecki rekao poslanicima da se zemlja suočava sa pretnjom iz Rusije i Belorusije dok je tražio podršku za vanredno stanje, koje je predsednik Andžej Duda prošle sedmice proglasio korakom bez presedana u postkomunističkoj istoriji zemlje, preneo je AP.

Moravjecki je rekao poslanicima da je odbrana poljskih granica odgovornost države i da se u Moskvi i Minsku pišu scenariji koji predstavljaju pretnju za bezbednost i suverenitet Poljske.

Poljska, Litvanija i Letonija, tri zemlje Evropske unije koje se graniče sa Belorusijom, optužuju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da ilegalno ubacuje migrante iz Iraka, Avganistana, Sirije i drugih država u njihove zemlje.

Oni to nazivaju činom hibridnog rata protiv njihovih zemalja kao osvetom za sankcije EU.

Moravjecki i drugi zvaničnici branili su vanredno stanje napominjući da će Moskva kasnije ovog meseca početi velike vojne vežbe u Rusiji i Belorusiji.

Vanredno stanje dozvoljava vlastima da spreče novinare i druge civile da deluju u krugu od tri kilometra od granice sa Belorusijom.

Pojedini poslanici optužili su vladu da koristi situaciju kako bi ograničila prava novinara na rad, a građana za dobijanje informacija sa granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: