Talibani: Pala "Dolina Lavova". Rat je gotov; Nacionalni front: Nije pala VIDEO

Talibanske snage objavile su rano jutros na društvenoj mreži Tviter da su preuzele punu kontrolu nad regionom Panđšir u Avganistanu, koji je još pružao otpor.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2021.

06:50

Talibani: Pala
Foto: EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Kako prenosi "Raša tudej", "Dolina Lavova" bilo je poslednje uporište snaga koje se protive talibanskoj vladavini. "Sa ovom pobedom, naša zemlja je potpuno izašla iz ratnog mulja", izjavio je portarol talibana Zabijulah Mudžahid, nakon što su navodno talibani preuzeli Panđšir, prenela je "Al Arabija".

Talibani su poručili da je rat gotov.

"Čim sistem vlade bude odobre, počećemo da radimo na ustavu, ili će biti ponovo napisan ili će biti amandmana", kazao je Mudžahid na konferenciji za novinare.

Fotografije na društvenim medijima pokazuju pripadnike talibana kako stoje ispred kapija provincijskog guvernera Panšira, a na jednoj fotografiji se vidi kako je talibanska zastava podigla u centru provincije Panšir, dodaje "Al Arabija".

Nacionalni front otpora Avganistana (NRF), antitalibanska grupa koja se bori protiv ofanzive islamskih militanata, u međuvremenu je negirala jutrošnje saopštenje talibana da su osvojili Panđšir.

Provincija Panšir jedina je od 34 avganistanske provincije koja pruža otpor talibanima. Portparol NRF Ali Nazari izjavio je danas za CNN kratko da je "otpor i dalje aktivan širom cele provincije".

Podsećanja radi, mediji su ranije preneli da je Fahim Dašti, portparol Nacionalnog fronta otpora (NRF) avganistanske severne provincije Panđšir, koja je odbijala da prizna talibansku vlast, ubijen je u oružanim sukobima, javila je Kama Pres.

Vest o Daštijevoj pogibiji pojavila se na Tviter nalogu NRF, preneo je TASS.

"Teška srca možemo da sopštimo da su Fahima Daštija, portparola fronta Otpora ubili teroristi talibani", navodi se u tvitu.

Ranije danas, Dašti je na svom nalogu na Tviteru napisao da su talibanski borci praktično proterani iz regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: