Novi detalji o sletanju helikoptera na Cetinje: "Akcijom rukovodio Abazović" VIDEO/FOTO

Mitropolit crnogorski-primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru nakon što je sa patrijarhom Porfirijem vojnim helikopterom prevezen iz Podgorice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2021.

08:38

Novi detalji o sletanju helikoptera na Cetinje:
FOTO TANJUG/STR/ bg

Crkveni velikodostojnici nisu mogli drumskim putem da stignu na Cetinje zbog blokada koje su u subotu poslepodne na prilazima gradu postavili protivnici ustoličenja.

Helikopter se nešto posle 8 časova spustio na livadu ispred manastira, gde je potom Joanikije ustoličen na tronu Svetog Petra.

Kako prenose crnogorski mediji, iz Vlade nezvanično rečeno da je korišćen vojni helikopter zbog toga što je savremeniji, brži i bezbedniji od helikoptera kojima raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prostor ispred manastira obezbeđivali su pripadnici Protivterorističke jedinice policije (PTJ) naoružani dugim cevima. Oni su telima i pancir-ćebetom štitili Joanikija i Porfirija prilikom ulaska u manastir koji je bio okružen kordonom policije.

Prema navodima medija u Crnoj Gori, koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović, njegovi savetnici, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin iz kabineta potpredsednika komandovali su akcijom. Na terenu su bili pomoćnici Brđanina - Dejan Knežević, Miloš Rakonjac i Dragan Gorović, kao i načelnik Centra bezbednosti Goran Jokić sa saradnicima.

”Policija je pokušavala do krajnje mere da ostane tolerantna i ne bi reagovali da nisu počeli napadi na službenike Uprave policije. I dan ranije, gotovo 30 sati policajci su trpeli uvrede, kamenovanje, guranje, psovke. Imali su naređenje da budu tolerantni i tako su se i ponašali", kazao je sagovornik “Vijesti” iz bezbednosnog sektora.

On je objasnio da je rukovodstvo UP moglo da donese odluku da barikade na magistralnim putevima “razbije” još tokom prvog dana, kao i da rastera okupljene demonstrante, ali da taktički nisu to uradili.

”Da smo razbili proteste i barikade već prvog dana oni bi se vrlo brzo konsolidovali i ponovo okupili. Ciljano to nismo radili do momenta kada je mitropolitu Joanikuju i patrijarhu srpskom Porfiriju trebalo obezbediti nesmetan prolaz do manastira”, rekao je isti sagovornik.

On je kazao da je jučerašnja akcija pokazala jedinstvo bezbednosnog sistema.
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic
Iz Uprave policije je saopšteno da je zbog incidenata na Cetinju privedeno 14 osoba, da su dve uhapšene, da je povređeno sedam policajaca i najmanje 30 demonstranata. Prema podacima iz Hitne medicinske pomoći na Cetinju, ukupno je pregledano 60 osoba od 4. septembra u 16 časova do juče u 12 časova.

Policiji za juče nije bilo prijavljeno nijedno javno okupljanje na Cetinju, kao ni dan ranije kada je takođe bilo okupljanja.

Veljović je uhapšen nešto pre 9 časova, nakon što je nasrnuo na svoje doskorašnje kolege iz policije.

Njegov napad zabeležile su kamere, a snimak je na Tviteru objavio Abazović. Abazović tvrdi i da je to prva situacija u kojoj je policija reagovala, a da je do tada 30 sati pružan pasivni otpor.
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović čestitao je pripadnicima Uprave policije na “profesionalno odrađenom poslu, iskazanoj trpeljivosti i srazmernoj upotrebi sile”.

”Obećali smo poštovanje ustavnih prava svih građana Crne Gore. To smo i ostvarili”, rekao je Sekulović, objavio je MUP na Tviteru. Podsetimo, i patrijarh Porfirije potvrdio je po odlasku iz Crne Gore da mu je bila ugrožena bezbednost.

"Rastajem se, nadam se ne za dugo, sa ovom blagoslovenom zemljom i narodom, sa dvostrukim osećanjima. Srećan sam veoma jer smo izvršili delo Crkve, ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda ove episkopije, naroda koji dubinski voli Svetosavsku Crkvu.

Ali sam i više nego tužan, čak užasnut činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj čin ljubavi prema svima nameravali da spreče snajperskom puškom. Zahvaljujem svima, žalim sve koji su na bilo koji način povređeni i molim ih za oproštaj. Molim se Gospodu za ovu zemlju, za ovaj narod i za sve ljude, i molim njih da se mole za mene, jer su oni bliži Bogu", napisao je Porfirije na Instagramu.
Predseednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče za TV Prva da je akcijom obezbeđivanja mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija rukovodila crnogorska policija.

"Bilo je tačno da nije trebalo da se održi ustoličenje, onda je oko 1 sat ta odluka konačno promenjena, jer su patrijarh i mitropolit insistirali da se ustoličenje održi. Dobro je da je odluka promenjena i čestitam gospodinu Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente i da može da sprovede u delo ono što je namerila da uradi“, kazao je on.

Predsednik Srbije kazao je da sve zasluge za sprovođenje ustoličenja na Cetinju pripadaju Vladi Crne Gore, dok je srpska policija samo prikupljala informacije i dostavljala ih nadležnim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: