"Avganistan na rubu građanskog rata"

Američki general Mark Mili rekao je da bi Avganistan mogao biti na rubu građanskog rata i da preti ponovno jačanje terorističkih grupa u toj zemlji.

Izvor: Index

Nedelja, 05.09.2021.

09:23

EPA-EFE/Hedayatullah Amid

"Moja je vojna procena... da bi se uvslovi mogli da se razviju u građanski rat", rekao je Mili u intervjuu za Fox News u subotu na aerodromu Ramštajn u Nemačkoj.

"Ne znam hoće li talibani biti sposobni učvrstiti vlast i uspostaviti vladavinu", dodao je.

Zbog toga bi terorističke grupe mogle da iskoriste vakuum vlasti u Afganistanu, upozorio je Mili.

Postoji strah da bi se Al Kaida mogla da se reorganizuje i da bi ekstremisti Islamske države mogli da prošire svoj uticaj ili da "se proširi bezbroj drugih terorističkih grupa", rekao je. Oživljavanje terorizma

"Mogli biste da vidite ponovno oživljavanje terorizma u toj regiji za 12, 24, 36 meseci. I to ćemo pratiti", dodao je.

Povlačenje poslednjih američkih vojnika iz Kabula prošle nedelje označilo je kraj vojne misije Vašingtona i njegovih saveznika u Avganistanu nakon gotovo 20 godina.

Kao glavni argument za povlačenje snaga Bajdenova administracija navodi da je Al Kaida učinkovito demontirana i da više nije sposobna da napdane ciljeve u Sjedinjenim Državama iz Avganistana.

Prema Ujedinjenim narodima, Al Kaida je već bila prisutna u gotovo svakoj drugoj avganistanskoj pokrajini pre povlačenja međunarodnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: