Antivakseri provalili u studio informativnog programa javnog servisa, sve prenosili uživo VIDEO

Protivnici epidemioloških mera i vakcinacije u Sloveniji u petak uveče upali su u prostorije RTV Slovenija i provalili u studio informativnog programa.

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 04.09.2021.

09:40

Default images

Demonstranti već nedeljama protestuju ispred zgrade javnog servisa negodujući sve što ima veze sa pandemijom koronavirusa, prenosi hrvatski "Dnevnik".

Pod vođstvom Ladislava Trohe, vođe pokreta OPS, protiveći se merama za ograničavanje širenja virusa, demonstranti su u petak oko 20:30 sati pri upadu na slovenski javni radio-televizijski servis dijelili letke u kojima traže "sigurne škole i fakultete bez brnjica'', kako nazivaju maske.

Novinarka Barbara Vidmajer je objavila na Tviteru snimku upada, a pokret je na svom Fejsbuk profilu prenosio upad u prostorije javne televizije.

Predsednik slovenačke vlade Janez Janša danas je osudio upad demonstranata antivaksera u zgradu slovenačke javne televizije.

Upad u zgradu RTV Slovenija ili bilo koju javnu zgradu nema nikakve veze sa slobodom izražavanja nego predstavlja nasilje nad tom slobodom, napisao je Janša na svom Tviter nalogu, prenela je Hina.

"Treba učiniti sve da se svako samovoljno i nasilno prisvajanje javnog prostora i pretnje osudi i kazni, po jednakim kriterijima, uvek i svugde", dodao je Janša.

Grupa demonstranata koji se protive antiepidemijskim merama i vakcinaciji protiv kovida 19 juče je upala u prostorije javne RTV kuće, a uspeli su da udju i u redakciju informativnog programa.

Prema informacijama medija, protest ispred zgrade RTV Slovenija u centru Ljubljane već mesecima organizuje manje poznata populistička grupa Osvešteni stanovnici Slovenije koju vodi nekadašnji oficir Slovenačke vojske Ladislav Troha, poznat i iz prethodnih godina po demonstracijama ispred parlamenta.

Rukovodstvo slovenačkog javnog servisa oštro je danas osudilo upad antivaksera i zatražilo je zaštitu od nadležnih institucija. Napad je osudilo i slovenačko novinarsko društvo, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na Tviteru je najavio da je zbog takvih dogadjaja potrebno pooštriti kaznene odredbe zakona o javnom redu i miru. Morala je da interveniše i policija, koja je, kako prenosi vecer.com, objavila da su neki demonstranti, koji su inače prisustvovali prijavljenom skupu, ušli u zgradu medijske kuće: "Nisu se držali naredbi zaštitara što je dovelo do intervencije policijskih službenika koji su osiguravali javni red".

Iz zgrade je evakuisano 20-ak demonstranata koji nisu nosili maske, objavila je RTV Slovenija. Protiv prekršitelja biće poduzete mere u skladu sa zakonom, najavila je policija, a generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough u emisiji Odmevi je rekao: ''To je težak napad na našu kuću i javne medije, koji najoštrije osuđujemo. Uloženo je mnogo napora da se ova situacija popravi u četiri meseca''.

''Problemi su prilično značajni. Pravna situacija je složena, RTV je vlasnik zgrade, ali nije vlasnik parcele oko nje. Ovo je javna površina, demonstranti su nažalost imali dozvolu za protest na ovom području. Uprava je učinila mnogo, ali nažalost nije bilo ploda zbog ove složene situacije. Međutim, sve vreme smo na to upozoravali vlasti. Iduće nedelje, na sastanku sazvanom pre ovog događaja, još jednom ću apelovati na vlasti da se pokrenu i učine nešto. Odmah ćemo pojačati sigurnost kuće kako se ne bi događali slični incidenti. Dosad su protesti bili relativno mirni, iako vrlo ometajući, posebno za novinare u informativnoj emisiji TV Slovenija. Nadam se da će vlasti ovom problemu posvetiti veću pažnju, posebno nakon današnjeg događaja. Srećom, nije bilo povređenih", rekao je generalni direktor RTV Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: