Novi napad iz BiH: "Srpski svet" je "Velika Srbija"

Potpredsednik Republike Srpske (SDA) iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić optužio je danas Srbiju da je remetilački faktor mira na Balkanu.

Izvor: B92

Petak, 03.09.2021.

17:21

Novi napad iz BiH:
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Salkić je nakon obilaska memorijalnih centara Veljaci i Srebrenica izneo niz optužujućih izjava o Srbiji.

U obraćanju, on je naveo da je Srbija ključni remetilački faktor na Balkanu i da njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost.

"Separatistička politika koju provodi Milorad Dodik osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je prikazati Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju. Ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti", rekao je on.

Salkić je priznao da Srbija zaprao šalje poruke mira, ali je i u tome našao razlog da optuži Srbiju.

"Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih. Srbija, kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da nije spriječila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima. To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti. 'Srpski svet' kao terminološka zamena za 'Veliku Srbiju' danas se implementira u ovom entitetu", kazao je Salkić, prenosi Klix.

Podsetimo, ovakav napad dolazi upravo nakon odluke Srbije i Republike Srpske da zaštite ćirilično pismo.

Beograd i Banjaluka postigli dogovor o još jednom važnom koraku ka zaštiti srpskog nacionalnog identiteta i jačanju zajedništva.

Glavne odredbe ovog zakona, čiji je nacrt predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče u Beogradu uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, imaju za ključni cilj da se neguje, očuva i promoviše ćiriličko pismo kao uporište našeg nacionalnog identiteta. Posebni akcenat stavljen je na pospešivanje njene šire upotrebe u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: