Hrvatski medij: Orban podržao Vučića i opet ponizio svoje hrvatske obožavatelje

Hrvatski portal Indeks piše da je mađarski premijer Viktor Orban podrškom ulaska Srbije u EU ponizio hrvatsku desnicu.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 02.09.2021.

09:14

Hrvatski medij: Orban podržao Vučića i opet ponizio svoje hrvatske obožavatelje
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Navode da se Orban i Vučić vole javno i da se to se videlo i u sredu u Sloveniji, na Bledskom strateškom forumu, na kojem je gostovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Jedna od najvećih zvezda svakako je bio mađarski lider Orban, koji se svađao s predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem i održavao svoj status enfant terrible Evropske unije, navodi Indeks.

Orban je izrazio potpunu podršku članstvu Srbije u Europskoj uniji, pa čak i utvrdio da Srbija više treba Uniji nego Unija Srbiji.

Orban: Članstvo Srbije u EU je naš geopolitički interes

"Evropska unija ne može da razgovara o svojoj sigurnosti i evropskom identitetu bez Srbije, čije je članstvo u savezu geopolitički interes", rekao je na Bledu mađarski premijer Viktor Orban, na panelu na temu budućnosti Evrope.

"Srbija je ključna. Bez Srbije kao članice EU ne može se razgovarati o sigurnosti ili celokupnom evropskom identitetu. Više treba članstvo Srbije Evropskoj Uniji nego što to treba Srbiji", zaključio je Orban.

Takve pohvale Srbija nije dugo čula od nekog lidera članice Evropske unije. Orbanova podrška Srbiji nema neki značajan uticaj na državnu politiku Hrvatske, ali ima uticaj na deo hrvatske političke scene, piše Indeks.r Hrvatska desnica idolizira Orbana

Naime, Viktor Orban odavno je heroj hrvatske desnice, samozvanih domoljuba i suverenista, navodi portal. Njegovim su se potezima javno divili Stjepo Bartulica, Hrvoje Zekanović, Željka Markić, Velimir Bujanec i brojni drugi akteri desničarske društveno-političke scene.

Za sve njih Srbija je jedan od najvećih neprijatelja Hrvatske, pa nije nemoguće da im Orbanovo bratimljenje s Vučićem izaziva kognitivnu disonancu.

Doduše, nema ništa nepoznatog u tome da Orban više voli Srbiju i Vučića od protagonista hrvatske ekstremne desnice. Vučića posećuje, s njim se druži, a za njih verovatno ne zna ni da postoje, stoji dalje u analizi. Orban u Beogradu: Srbija uvek može da računa na prijateljstvo Mađarske

Pre dve nedelje Orban je bio u Beogradu kod Vučića. Na zajedničkoj konferenciji za medije delili su jedan drugom komplimente.

"Poručujem gospodinu Orbanu da je ovde uvek dobro došao, da se ovde oseća kao kod kuće i zahvaljujem mu na tome što se zalaže za evropski put Srbije", rekao je Vučić.

Orban mu je uzvratio da brojke ne lažu i da je i on svedok razvoja Srbije.

"Evropska unija mora shvatiti da je Srbija ključna za stabilnost Zapadnog Balkana i da je ključna za evropsku integraciju regije", rekao je mađarski premijer.

"Mađarska će uvek moći računati na srpsko prijateljstvo", rekao je Vučić, na što mu je Orban uzvratio: "Srbija može računati na Mađarsku."

Predsednik Srbije rekao je da svi u regionu vide Mađarsku kao faktor stabilnosti i zahvalio je Orbanu što se, i pored kritika, zauzima za evropski put Srbije.

"Ja mogu samo da zahvalim Mađarskoj i Orbanu zato što su bili spremni da prihvate i kritike i napade i iskreno se zalažu za Srbiju. Kod Srba zahvalnost ne traje kratko. Ljudi u Srbiji su ponosni što imaju takve prijatelje i takve susede i gledaćemo da to čuvamo u budućnosti", dodao je predsednik Vučić. Orban objavio oglas u evropskim novinama u kojima poziva na primanje Srbije u Evropsku uniju

Orbanovi plaćeni oglasi "O budućnosti EU - mađarski predlozi" objavljeni su u nekoliko visokotiražnih listova u Europi, između ostalih u nemačkom Bildu, francuskom Figarou, švedskom Dagens Industriju, hrvatskom Večernjem listu, španskom ABC-u, češkoj Mladoj fronti Dnes.

Pojedini listovi, poput belgijskog Standarda ili luksemburškog Worta, odbili su da objave oglas i saopštili da ne žele služiti kao "platforma za otvoreno autoritarne i antidemokratske političare poput Viktora Orbana".

Ministarstvo spoljnih poslova RH je poručilo da Hrvatska ima svoju politiku koja se zalaže za veću integraciju EU te da ne podržava Orbanove ideje, uključujući i preferencijalan tretman za Srbiju, koja je zapravo stala na svom evropskom putu.
EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Hrvatski suverenisti godinama zazivaju "hrvatskog Orbana"

Hrvatskim suverenistima je samo preostalo da objave kako se slažu s Orbanom u šest tačaka, ali ne u sedmoj, da Srbiju treba primiti u EU, piše dalje Indeks.

Prethodno je njihov zastupnik Hrvoje Zekanović zazivao Orbana u Hrvatskoj.

"Hrvatska ne sme da bude talac ničijih briselskih ambicija. Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a, nažalost, ne vidim ni O od Orbana", rekao je Zekanović u polemici u saboru 2018.

Pomirljiv je bio i mostovac Zvonimir Troskot, koji je čak naglasio da u Mostovom programu već stoje neki Orbanovi stavovi.

"Svi detektirani problemi Evropske unije - stoje. O njima smo već govorili i bili su dio našeg programa za evropske izbore. Ogroman problem ovakve EU je demokratski deficit i o tome ćemo nastaviti da govorimo", rekao je Troskot za medije. Što se tiče poziva na članstvo Srbije u EU, Troskot se izvukao na tehnikalije o "ispunjavanju uvslova", kao da podrška Orbana Srbiji nije politički, pa i državni stav.

Kada je Orban nedavno izašao iz Europske pučke stranke, odmah je dobio podršku Domovinskog pokreta. (Nije poznato je li ju uopšte tražio.)

"Gospodin Orban je već duže vreme nezadovoljan statusom u EPP-u. Mislim da su se njegove kolege odnosile nepravedno prema njemu i to će izazvati velike političke promene u EU. Mađarska je jako bitna zemlja i značajan saveznik u grupaciji. Njezinim izlaskom doći će do jačanja konzervativnog bloka, a Poljaci dobijaju jakog saveznika. Domovinski pokret najbliže sarađuje s njima i očekujemo da ćemo se približiti toj grupaciji i od mađarskih kolega očekujem konstruktivnu saradnju", pohvalio se šef Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica svojom saradnjom s Vučićevim velikim prijateljem, podseća portal. Orban svojata hrvatski teritoriju

Orban svojom politikom zapravo posve gazi spoljnopolitičke ciljeve hrvatske desnice prema Srbiji, koju želi što duže zadržati izvan EU i ucenjivati u procesu pristupanja, analizira Indeks.

U daljem tekstu navodi se da pored toga što je najveći zagovornik Vučića i Srbije, Orban je poznat i po tome da voli da fantazira kako bi bilo da su neki delovi današnje RH zapravo deo velike Mađarske.

Orban je prošle godine na svom Facebooku uputio čestitku maturantima koji na maturi pišu istoriju. Uz čestitku je objavljena i karta velike Mađarske, koja obuhvata deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

Reč je o karti koja prikazuje teritoriju Mađarske u Austro-Ugarskoj Monarhiji, kada se širila na račun susednih naroda. Takva velika Mađarska nestala je Trianonskim sporazumom 1920., nakon Prvog svetskog rata.

To Orbanu nije bio prvi put da objavljuje kartu Mađarske u granicama širim nego današnje, koje obuhvataju i značajne teritorije susednih država. Pretprošle godine je tako Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade na svom Twitteru objavio istorijsku kartu Mađarske, koji uključuje veliki deo Slovenije, ali i delove Hrvatske, poput Međimurja, dela Baranje i Kvarnera.

Orban više voli Vučića od hrvatskih suverenista

Sve ovo ukazuje na to da su HDZ-ovo mađaronstvo i popustljivost prema Orbanu, najviše zbog Ine i ulaska Hrvatske u Šengen, mnogo manji problem od idolopoklonstva koje na hrvatskoj klerikalnoj i ekstremnoj desnici vlada prema mađarskom premijeru.

Oni Orbana obožavaju jer je protiv migranata, poziva se na hrišćansku Evropu, zabranjuje "LGBT propagandu", svađa se s Briselom itd., pa ignorišu da je on istovremeno Vučićev igrač u Evropskoj uniji. Postavlja se pitanje prelazi li to ignorisanje stvarnosti u veleizdaju, da upotrebimo omiljenu optužbu tzv. domoljuba.

Nema sumnje da je odnos Mađarske i Srbije dobar na obostranu korist, kao i odnos Orbana i Vučića, što dodatno pokazuje da Mađarska ima suprotne ciljeve od hrvatskih suverenista i da pritom ima i mnogo više političke moći.

Stoga će biti zanimljivo videti kako će se samoprozvani domoljubi postaviti prema velikoj ljubavi Orbana i Vučića, dok Orban njihovu ljubav i dalje ignoriše, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: