Promene: Nema otvaranja fabrika i puteva pred izbore?

Državni funkcioneri koji su kandidati za predsednika i poslanike neće moći da sedam dana pre izbora otvaraju puteve, mostove, škole, bolnice i fabrike.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2021.

14:55

Promene: Nema otvaranja fabrika i puteva pred izbore?
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Takođe, neće moći ni da učestvuju u svečanostima povodom počinjanja izgradnji infrastrukturnih objekata, navode mediji.

Ovo je novina u izbornim pravilima, koja se nalazi u predlogu sporazuma između vlasti i opozicije u okviru dijaloga prisustva stranaca. Da bi zaživela, mora da se izmeni Zakon o sprečavanju korupcije u delu o funkcionerskoj kampanji. Radni dokument predviđa i da se broj potpisa za manjinske stranke za izlazak na izbore smanji sa 10.000 na 5.000, da će parafe moći da overavaju notari i opštinski overivači, prenose "Novosti".

Novina je i da će se novac za kampanju deliti na drugačiji način tako će, stranke, pre izbora dobijati 30 odsto sredstava, a posle, 70 procenata za one koji osvoje mandate, navode "Večernje novosti".

Do sada je ovaj odnos bio 20 na prema 80 odsto. U delu koji se odnosi na medije, preporučuje se posebno javnim servisima da organizuju TV duele o aktuelnim temama.

Takođe, stranke će morati pet dana pred izbore da podnesu preliminarni izveštaj o trošku kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: