Procena MUP-a: Bezbednosna situacija na Cetinju nepovoljna; Zabrana?; "Nije rat"

Bezbednosna procena povodom predstojećih događaja na Cetinju nije povoljna, izjavio je danas ministar policije Sergej Sekulović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/sduraku
Ilustracija: Shutterstock/sduraku

"Ne idem na Cetinje. Ne zato što ne želim, nego..."

Istakao je da je suštinsko pitanje da li je ta procena do te mere nepovoljna da se skupovi zabrane, ili ćemo, kako je kazao, dozvoliti da građani koriste svoja Ustavom zagarantovana prava.

Sekulović kaže da zabrane mogu da budu kratkoročno rešenje, ali i da je to gušenje sloboda.

Tvrdi da MUP postupa potpuno nepristrasno, iako, kako je rekao, trpe pritiske i od njih se traži da budu pristrasni.

Sekulović je na radnom doručku sa novinarima rekao da policija ne može da garantuje apsolutnu sigurnost nijednom građaninu ni novinaru koji 5. septembra bude na Cetinju, jer bi, kada bi je garantovali, morali da imaju po jednog policajca po građaninu.

Rekao je i da je skup za 3. septembar prijavljen, a da za 5. septembar nije.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin pojasnio je da policija nije tu da predviđa događaje i da je osećanje sigurnosti individualno.

"Nije rat, nije vanredno stanje, mi garantujemo ljudima bezbednost u objektivnim okolnostima", kazao je on, prenele su podgoričke Vijesti.

Brđanin je rekao da pitanje može li se garantovati bezbednost tog dana treba postaviti i medijima, jer je, kako je kazao, video da značajno uznemirenje javnosti ne izazivaju događaji, već način njihove interpretacije u medijima.

"Zamislite da svi mediji od danas do 6. septembra objavljuju prazne strane. Bi li to imalo neku reakciju? Šta vi planirate? Kakav je vaš uređivački koncept? Da li će i dalje biti tekstovi koji će smirivati tenzije ili podizati tenzije? Da li ste vi imali kolegijume? Da li je bila kakva inicijativa da se svi sastanete, zagrlite i odete zajedno na Cetinje i pokažete da je svako od vas došao da iskaže neko svoje uverenje", upitao je direktor Uprave policije.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić je rekao da će policija na Cetinju biti kao garant mira svim grđanima bez obzira na njihovu versku ili partijsku pripadnost.

Rekao je i da svi političari koji 5. septembra dođu nepozvani na Cetinje, nebitno na kom skupu budu, snose posebnu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu