Pismo Bećkovića Joanikiju: "Ultimatum po cenu obraza. Raduj se"

Akademik Matija Bećković napisao je pismo dobrodošlice povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TV Prva
Foto: TV Prva

Pismo je objavljeno na sajtu mitropolije crnogorsko-primorske.

"Blago Tebi i nama novi Mitropolite Crnogorsko primorski Joanikije II Mićoviću, mladi orliću doleteo ispod planine Njegoš u gnezdo velikih orlova ispod Orlovog krša.
Kad si izabrao svoje ime izabrao si i sudbinu i trnov venac svog imenjaka i sveštenika Crnogorsko primorske mitropolije koje je Hristos upisao u svoju vojsku, a Srpska pravoslavna crkva u slavu dvehiljaditog Hristovog rođendana upisala u diptih svetih i premestila na ikone. Njihova nevina krv je seme iz koje je vaskrsnula sadašnja Crnogorsko primorska mitropolija koju više niko nikad ne može ubiti", navodi se u pismu Bećkovića.

"Srećna ti stolica na koju si došao po promisli božjoj kao oruđe proviđenja na radost tvog duhovnog oca Amfilohija Ristosovog Rista Radovića koji te je prvi uočio, monašio i zavladičio u Cetinjskom manastiru", dodaje se u pismu.

Bećković je naveo da je Joanikije "već doživeo slavu koju nije doživeo ni on ni bilo ko od tvojih prethodnika".

"Raduj se što si već doživeo slavu koju nije doživeo ni on ni bilo ko od tvojih prethodnika da ti braća zabranjuju da se ustoličiš na stolici na kojoj stoluješ i na kojoj vekovima stoluju mitropoliti Crnogorsko primorske mitropolije, postavljajući ti ultimatum koji se može ispuniti samo po cenu obraza tvoje crkve i tvoga naroda.
Komunizam je podelio braću na verne i neverne i to je najvažnija, ako ne i jedina podela koja postoji u Crnoj Gori, ali ne postoji u Pravoslavnoj crkvi, za koju braća i okrenuta leđima ostaju braća, a crkva otvorena za sve", napisao je Bećković.

"Raduj se Mitropolite Joanikije II Mićoviću, mučenika pohvalo, a po čistoti, visini i lepoti ukrasu hrišćanske vaseljene. Ma kolika i kakva bude svečanost Tvog ustoličenja u Cetinjskom manastiru biće veća i svečanija ona na nebu, iznad Cetinja i Cetinjskog manastira", navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu