Uvode vanredno stanje na granici, čeka se potpis predsednika

U ovim oblastima građanska prava će biti privremeno ograničena i, na primer, protesti će biti zabranjeni.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2021.

20:45

Uvode vanredno stanje na granici, čeka se potpis predsednika
Ilustracija: EPA-EFE/ STR

Zakon o proglašenju vanrednog stanja na granici sa Belorusijom čeka potpis poljskog predsednika Andžeja Dude, a poljske vlasti žele da se zakonom zaustavi veliki priliv migranata iz susedne zemlje.

Duda je najavio da će detaljno ispitati vladinu odluku i uskoro objaviti svoju, nakon što je premijer Mateusz Moraviecki u utorak potvrdio da je ta mera na Dudinom stolu.

U Poljskoj vanredno stanje stupa na snagu odmah nakon potpisivanja predsednika. Međutim, predsednik mora uredbu da preda parlamentu, koji je može opozvati u roku od 48 sati.

Ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je da će uredba biti na snazi 30 dana i da će se primenjivati na "uski pojas" duž granice i 183 opštine.

Kaminski je rekao da je 3.000 migranata pokušalo da pređe iz Belorusije u Poljsku, bez dozvole, samo u avgustu. Poljska je prošle nedelje započela izgradnju žice visoke 2,5 metra duž granice dugačke 418 kilometara.

Zbog represije beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka nad demonstrantima, koji su ustali protiv njegove vlade nakon prošlogodišnjih izbora, za koje opozicija i Zapad kažu da su namešteni, Evropska unija je uvela sankcije Belorusiji.

Belorusija je odgovorila dozvoljavajući migrantima da slobodno prelaze belorusku granicu susednim članicama EU.

Poljska javnost trenutno je usredsređena na sudbinu 32 migranta iz Avganistana koji su zaglavljeni u pograničnom gradu Usnarz Gornji skoro tri nedelje.

Poljska granična policija i vojnici zatvorili su kamp i ne dozvoljavaju izbeglicama da uđu u zemlju.

"Ovde ne možemo da pravimo presedane“, rekao je Kaminski.

"Ako ih pustimo 30, uskoro će ih doći 300, zatim 3.000, pa 30.000", rekao je on i dodao da beloruska granična policija redovno dostavlja hranu ovim migrantima.

Opozicija je kritikovala plan za vanredno stanje, tvrdeći da on dozvoljava proterivanje novinara i humanitarnih radnika koji ne žive u području na koje ova odredba utiče.

"Nećemo saznati za nehumano postupanje prema trideset sada, a možda i nekoliko hiljada kasnije", rekao je Kristof Gavkovski, lider Saveza demokratske levice u poljskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: