Angela iskritikovala "bele" Nemce

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su migranti koji dođu u Nemačku Nemci iako imaju strana imena

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ona je tako suptilno iskritikovala rasprostranjeni običaj među belim Nemcima da ispituju Turke rođene u Nemačkoj odakle su došli.

"Integracija se ne može provlačiti kroz sedam generacija i nikada ne završiti samo zato što se neko ne zove Erika ili Klaus", rekla je Merkel u Berlinu.

"Pitanje je dokad se osoba koja nema njemačko ime mora integrirati prije nego što se potpuno integrira? Mislim da svakome treba pružiti priliku, dok ne dobije njemačko državljanstvo, da ga se smatra dijelom ove zemlje, a ime pritom ne bi trebalo imati nikakvu ulogu", dodala je.

"Pitanje je koliko dugo osoba bez nemačkog imena mora da se integriše da bi se mogla u potpunosti integrisati? Mislim da bi svima trebalo dati priliku, sve dok ne dobije nemačko državljanstvo, da se smatraju delom ove zemlje, a ime ne bi trebalo da ima neku ulogu", dodala je ona.

Merkel je istakla da su imigranti iz drugih kultura radili za Nemačku i tako doprineli njenoj snazi. Kancelarka je na 60. godišnjicu potpisivanja ugovora sa Turskom govorila o primanju stotina hiljada turskih radnika koji su šezdesetih godina popunili nedostatak radne snage.

Tadašnja Zapadna Nemačka slične ugovore potpisala je i sa Italijom, Portugalom i bivšom Jugoslavijom (1968.), a Istočna Nemačka s Mozambikom, Kubom i Vijetnamom.

Merkel je došla u sukob s dobrim delom demokršćanske Unije CDU/CSU nakon što je 2015. dozvolila prijem više od milion izbeglica, mahom iz Sirije i Iraka.

Kancelarka, koja je Nemačku vodila 16 godina, povlači se iz politike nakon parlamentarnih izbora 26. septemba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu