"Vojvođanin" u popisu? SANU: "Začuđeni smo. Opasno"

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) oglasila se saopštenjem povodom predloga da se "Vojvođanin" uvede u budućem popisu stanovništva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.08.2021.

12:50

Foto: Depositphotos/miroslav110

"Izvršni odbor SANU se sa čuđenjem upoznao sa idejom o uvođenju odrednice Vojvođanin u budućem popisu. Ne sporeći prava svakog pojedinca da se izjašnjava kako želi, smatramo da bi formalizacija ovog predloga bila opasan presedan, ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga, već i po načinu na koji se do ovog predloga došlo", stoji u saopštenju.

"SANU je spremna da učestvuje u naučno zasnovanim razgovorima, obrazloži stavove svojih članova i sasluša druga mišljenja", dodaje se u objavi za medije.

Podsećanja radi, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj i Aleksandr Odžić iz Vojvođanskog fronta razgovarali su u nedelju o vojvođanskoj naciji na TV Prva.

Aleksandar Šešelj je objasnio da zaista ljudi u Vojvodini žele da se izjašnjavaju kao Vojvođani na popisu, ne bi im bio potreban niko sa strane im kažu kako da se izjasne na popisu.

Zamenik lidera radikala je podsetio i na prošlost onih koji promovišu "lažni vojvođanski identitet".

Aleksandar Odžić pričao je o pravu da se neko izjasni kako želi, što postojećim zakonom nije ni zabranjeno, ali se Vojvođanin ne može podvesti pod posebnu nacionalnost prilikom upisivanja podataka u zvanične podatke o nacionalnosti popisivanih lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: