Da li je vojsci dato naređenje da na licu mesta ubiju sve koji ilegalno uđu u zemlju?

Istražitelji UN zatražili od rukovodstva Severne Koreje da razjasni da li je vojsci dato naređenje da na licu mesta ubiju sve koji ilegalno uđu u zemlju.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.08.2021.

11:21

Da li je vojsci dato naređenje da na licu mesta ubiju sve koji ilegalno uđu u zemlju?
EPA-EFE/KCNA

Istražitelji UN za ljudska prava se pozivaju na izveštaj sajta Dejli NK koji prati dešavanja u Severnoj Koreji, na kojem je 2020. objavljena fotografija tampon zone širine oko 2 km i tekst u kojem se upozorava da će svaka osoba koja neovlašćeno uđe na teritoriju Severne Koreje biti "momentalno likvidirana".

U tekstu se navodi da će prekršioci iz drugih zemalja koji budu pronađeni na severnokorejskoj strani reka Julu i Tumen biti "meta bez prethodnog upozorenja".

Ovo se odnosi na severne granice Severne Koreje koja se na tom području graniči većim delom sa Kinom i manjim delom sa Rusijom.

U pismu od 23. avgusta objavljenom na veb stranici Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, posebni istražitelji UN izrazili su zabrinutost zbog navodne naredbe i zatražili od Severne Koreje da potvrdi izveštaje da je prema zakonu usvojenom prošlog decembra kažnjavala smrću distribuiranje kulturnih i erotskih sadržaja iz Južne Koreje kao suzbijanje "reakcionarnih ideja i kulture".

"Zabrinuti smo zbog ovakve kaznene politike i pucanja iz neposredne blizine na one koji neovlašćeno ulaze u tampon zonu duž severne granice, kao i zbog smrtne kazne, koja se sprovodi bez sudskog postupka", navodi se, između ostalog, u pismu istražitelja UN.

Od Severne Koreje se traži da dostavi informacije o broju izvršenih pogubljenja po zakonu protiv reakcionarnog delovanja.

Severna Koreja nikada nije javno priznala pogubljenja iz neposredne blizine zbog rasturanja reakcionarnih sadržaja i nije izvesno da li će Pjongjang odgovoriti na pismo istražitelja UN, koji su najavili da će objaviti odgovor ukoliko ga dobiju.

Američki general Robert Abrams, koji je bio glavni zapovednik američkih trupa u Južnoj Koreji pre nego što se povukao ove godine, izjavio je prošlog septembra na jednom skupu da je Severna Koreja postavila specijalne snage duž svoje granice sa Kinom kako bi sprečila krijumčare i potvrdio da su pripadnici tih snaga sprovodili naredbe o ubijanju na licu mesta bez upozorenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: