Ko i zašto uvodi "Vojvođane"?

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ne odustaje od razgovora na temu uvođenja nacionalne pripadnosti "Vojvođanin".

Izvor: Blic, Novosti

Utorak, 24.08.2021.

10:32

Ko i zašto uvodi
Ilustracija: Depositphotos/Bigandt

Kako pišu beogradski mediji, Čomićeva je poručila da se ljudima mora dozvoliti da slobodno iskažu svoj identitet, a one koji je napadaju naziva - neznalicama.

Ona je objasnila da se prašina oko njenih razgovora sa liderom LSV Nenadom Čankom i Aleksandrom Odžićem iz Vojvođanske partije, a koji su tražili da se na popisu uvede i rubrika "Vojvođanin", podigla zato što "kritičari ili ne čitaju zakone pa su ponosni na neznanje ili ih čitaju pa koriste populizam i sve što bi sprečilo dijalog na koji svi ljudi imaju pravo".

Ministarka Čomić se u izjavi za Tanjug pozvala na Zakon o popisu i preporuke i rezolucije Saveta Evrope:

"Možete zauzeti stanovište - baš me briga za sve propise, baš me briga za ljudska prava i ružiti Vojvođane ili ljude koji se iz svojih razloga moraju izjasniti kao 'ostali', a možete imati hrabrosti pa učestvovati u dijalogu. Vojvođanske partije imaju ideju da to bude i regionalni identitet, koji kaže da je neko Vojvođanin, kao što je regionalni identitet bio Jugosloven", istakla je ministarka.

Pokrajinska vlada Vojvodine, s druge strane, smatra nedopustivim nametanje, putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje očigledno zagovaraju ministarka Gordana Čomić i predstavnici minornih političkih stranaka u Vojvodini.

Neprijatno je iznenađenje za Pokrajinsku vladu, a verujemo i za poslanike brojnih stranaka u pokrajinskom parlamentu koji bi imali šta da kažu po pitanju nacionalnog izjašnjavanja na teritoriji AP Vojvodine na predstojećem popisu u Republici Srbiji, kao i način na koji je ovo pitanje nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku. Svakome je garantovano slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a regionalna pripadnost ne može, po poznatom komunističkom obrascu, biti zamenjena nacionalnom pripadnošću, navode iz pokrajinske vlade.

"Pokrajinska vlada smatra da se ministarka Gordana Čomić i drugi učesnici, u takozvanom društvenom dijalogu, prvo moraju upoznati sa istorijskim činjenicama, viševekovnim procesom izgradnje nacionalnog identiteta i posebno činjenicom da politički predstavnici Srba koji žive u Vojvodini dijalog o takvim nepobitnim činjenicama smatraju nepotrebnim, štetnim i uvredljivim. Očekujemo i reakciju Vlade Republike Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, u najmanju ruku, neutemeljnih namera i stavova", dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: