"Nesposobnost EU"

Prag -- Premijer Andrej Babiš ocenio da pogrešno i loše izvedeno povlačenje vojnika NATO iz Avganistana može ponovo da pojača pritisak na balkansku izbegličku trasu.

Izvor: Beta
Podeli
jorisvo/depositphotos/Ilustracija
jorisvo/depositphotos/Ilustracija

"Naglim padom avganistanske vlade izbila je katastrofalna situacija koja preti da preraste u masivnu izbegličku krizu. Odlazak vojnika NATO, koji je, po meni, bio greška a pre svega je pogrešno sproveden, mogao bi, opet, da poveća pritisak na balkansku migracijsku trasu koja je opasna za nas", rekao je Babiš češkim ambasadorima.

Ponovo je kritikovao Evropsku uniju zbog odugovlačenja sa proširenjem na Zapadni Balkan, a to je i tema koja je među glavnim prioritetima češkog predsedavanja EU naredne godine.

"Nesposobnost EU da se dogovori da započne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom vidim kao veliku grešku", kazao je Babiš.

Za razliku od predsednika države Miloša Zemana koji je zbog povlačenja iz Avganistana kritikovao u nedelju SAD i NATO i tražio da Češka smanji izdatke za odbranu iako su sada 1,3 odsto BDP-a umesto dva odsto na koliko su se članice NATO obavezale, premijer Babiš upozorio je danas da zemlja zahvaljujući upravo EU i NATO ima najveće garancije bezbednosti u istoriji.

"Nikada u istoriji nismo imali takve garancije bezbednosti, privrednog prosperiteta i zaštite ljudskih prava kakve nam pružaju EU i NATO. Zahvaljujući punom članstvu u obe organizacije Češka je jači igrač sa više poštovanja na međunarodnom planu", kazao je premijer.

Babiš je posle jučerašnje izjave predsednika Zemana da neprijatelj NATO ne može da bude Rusija rekao ambasadorima da Češka nema interes da produbljuje krizu u odnosima sa Rusijom ali da ne vidi sličan interes ruske strane.

"Odnosi prolaze kroz težak period. Nikako našom krivicom. Mi sigurno nemamo interes da dalje produbljujemo krizu ali za dijalog je potrebno dvoje. O dijalogu nema govora takođe sve dok je Češka na ruskom spisku neprijateljskih zemalja", kazao je češki premijer.

On je pozvao ambasadore da jačaju ekonomsku diplomatiju ali je upozorio da ekonomski interesi nikako ne isključuju ljudska prava. "Zaštita ljudskih prava je jedan od tradicionalnih stubova češke spoljne politike", rekao je Babiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu