Nova školska godina: Kao u dobra stara vremena ili ipak ne?; "Teško je predvideti" VIDEO

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izrazio je nadu da će đaci krenuti u školu normalno, kao pre koronavirusa.

Izvor: B92, Beta

Subota, 21.08.2021.

14:00

Nova školska godina: Kao u dobra stara vremena ili ipak ne?;

Istakao je i da su roditelji i nastavnici priznaju da onlajn nastava nije bila dovoljno kvalitetna, a tome svedoči i upis na fakultete koji ove godine organizuju i drugi upisni rok.

"Đacima i deci nedostaje socijalni aspekt, druženje, predavanje uživo. Ostalo je još desetak dana. Moramo biti obazrivi i sagledati kakva će epidemijska situacija biti", rekao je on gostujuću u "Jutru" na TV Prva.

Takođe, prema njegovim rečima, Krizni štab će doneti najbolju odluku za decu i u to možemo biti sigurni.

"Vrlo je teško predvideti šta će bit za desetak dana. Svakog dana imamo povećan broj obolelih, hospitalizovanih i onih na respiratoru. Ne možemo da donosimo odluke sad, pa da ih onda menjamo. Nadamo se da će makar 1. septembar proteći normalno", dodao je on.

Đerlek je rekao da će biti obavezno nošenje maski, a podela na vakcinisane i nevakcinisane nije tema, kada govorimo o đacima.

"Moj lični stav kada su zdravstveni i prosvetni radnici u pitanju, jeste da iskoristimo zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ono što je trenutno istina jeste da je 50 odsto nastavnika vakcinisano, a to može biti ozbiljan problem", naglasio je on.

Kako kaže, Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će zdravstveni i prosvetni radnici ulaziti u ustanove gde rade jer bi bilo katastrofalno da oni zaraze ostale, pacijente ili đake.

"Lično sam za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika, ali ja ne odlučujem o tome", zaključio je Đerlek i istakao da je pre tri dana primio treću dozu vakcine proizvođača Sputnjik V.

Opširnije u video-prilogu.

Vesić: Više puta sam rekao javno i ponoviću - školska godina treba da počne s đacima u klupama

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da ne vidi nijedan razlog da školska godina ne započne normalno s đacima u klupama, kako je bilo pre epidemije i ocenio da Кrizni štab treba što pre da donese takvu odluku kako bi se pripremile i škole, odnosno roditelji i učenici.

"Stav koji sam izneo u ime Grada Beograda više puta sam rekao javno i ponoviću: školska godina treba da počne s đacima u klupama. Za to ima mnogo argumenata 'za' i nijedan 'protiv'. Prvo, deca su već izgubila godinu i po dana normalne nastave jer je svakome jasno da onlajn nastava ili slušanje predavanja na televiziji nije istog kvaliteta kao nastava u školi", kazao je Vesić za Beoinfo.

Naveo je da o pogoršanom kvalitetu nastave govori i podatak da je u Beogradu prošle godine u osnovnim školama bilo 70 odsto više odličnih đaka.

"To nije ni normalno, a ni moguće u regularnim uslovima. Ako bi deca izgubila još godinu nastave, u njihovom obrazovanju bi nastale takve praznine koje nikada ne bi mogla da nadoknade. Drugo, ako posmatramo epidemološke mere, deca su sigurnija u školi nego kod kuće, posebno stariji osnovci i srednjoškolci", dodao je on.

Istakao je da se u školi nose maske, poštuju se epidemiološke mere i postoje dezobarijere, dok su srednjoškolci uvek van kuće na druženjima gde se nijedna mera ne poštuje.

"Treće, još jedna godina bez nastave u školi ostavila bi teške posledice na socijalizaciju dece koja im je u tom uzrastu i te kako potrebna. Кao i kod odraslih, niko ne vodi računa o mentalnom zdravlju ljudi. I na kraju, ako deca ne idu u školu, roditelji mlađih osnovaca ne mogu da odlaze na posao jer nemaju kuda s decom. Tako bi odluka o onlajn nastavi napravila probleme u funkcionisanju privrede. Sve su ovo razlozi zbog kojih deca treba da krenu normalno u školu od 1. septembra", naglasio je on.

Vesić je kazao da će gradska vlast biti i protiv bilo kakvih restriktivnih mera jer one, kako je ocenio, ne daju rezultate i samo su "alibi-odluke".

"Restrikcije su bile nužne kada se korona pojavila, jer nije bilo leka i trebalo je zaustaviti širenje virusa a pritom dati šansu lekarima da upoznaju virus i naučnicima da pronađu lek. Sada kada lek imamo, odnosno vakcinu, i kada je bar u Srbiji dostupna svima, svako ko ne uzme lek čini to na svoju odgovornost. Ne može većina ljudi da bude talac manjine", rekao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: