Putin u nesvakidašnjem izdanju – iznenadio svet VIDEO/FOTO

Putin je iskoristio priliku da ostavi utisak na odlazeću nemačku kancelarku tokom njene oproštajne posete Moskvi.

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.08.2021.

16:49

Putin u nesvakidašnjem izdanju – iznenadio svet VIDEO/FOTO
Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik, koji inače ne iskazuje emocije pri državnim susretima, ovog puta Merkelovoj je poklonio buket ružičastog cveća.

Iako su teme razgovora teške, naročito zbog krize u Avganistanu, koja utiče na ceo svet, prilikom susreta zabeležene su fotografije prilično srdačnog razgovora dvoje državnika.
Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas u Moskvi nastavak dijaloga sa Rusijom uprkos "dubokim nesuglasicama".

"Čak i ako imamo duboke nesuglasice, razgovaramo jedni sa drugima i to bi trebalo tako i da se nastavi", rekla je u Kremlju Merkelova koja ove jeseni napušta funkciju.

Putin je rekao da sastanak sa nemačkom kancelarkom ne treba da bude samo oproštajna poseta jer o mnogim stvarima treba još da se razgovara.

Nemačka kancelaka na početku sastanka nije pomenula ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, iako je danas tačno godinu dana od trovanja protivnika Kremlja.

Navaljni je tada u komi prebačen u Nemačku na lečenje, a tamošnji naučnici su otkrili da je bio otrovan novičokom, nervnim agensom sovjetske proizvodnje. Rusija je odbacila optužbe da je umešana u trovanje i kritikovala Nemačku za rusofobiju.

Putin nije nikad pomenuo Merkelovu u aferi Navaljnog, i uvek je pazio da ne napadne nemačku kancelarku koju poznaje od 2005. godine kada je došla na vlast.

Nemačka "ostaje jedan od naših glavnih partnera, u Evropi, u svetu i u svemu. I to posebno zahvaljujući Vama", rekao je Putin kancelarki.
Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Nemačka "ostaje jedan od naših glavnih partnera, u Evropi, u svetu i u svemu. I to posebno zahvaljujući Vama", rekao je Putin kancelarki.

Angela Merkel je pre sastanka u Kremlju položila venac na grob neznanog sovjetskog vojnika ubijenog u Drugom svetskom ratu. Predviđeno je da Putin i Merkelova tokom dana održe zajedničku konferenciju za novinare, a planirano je da danas još razgovaraju o situaciji u Avganistanu, o Libiji, Ukrajini, Belorusiji, i bilateralnim odnosima.

Obeležili deo istorije

Tanjug/AP Photo/Markus Sccreiber, File
Povodom poslednjeg zvaničnog susreta dvoje državnka, agencija AP objavila je fotografiju Putina i Merkelove od 26. aprila 2006 godine.

U pitanju je slika nastala tokom otvaranja Nemačko-ruskog samita u naučnoj biblioteci u Tomsku, 3.500 kilometara istočno od Moskve, u Sibiru.

Upravo ta fotografija dokument je za istoriju o razdoblju koje su u političkom smislu obeležili upravo Merkelova i Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: