Kina nameće usvajanje jezika i kulturnih simbola na Tibetu

Kineski zvaničnik Vang Jang rekao je danas da su potrebni "sveobuhvatni napori" kako bi Tibetanci govorili kineskim jezikom i delili "kulturne simbole".

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.08.2021.

09:56

Kina nameće usvajanje jezika i kulturnih simbola na Tibetu
EPA-EFE ALEX PLAVEVSKI

Vang Jang je to rekao pred odabranom publikom ispred palate Potala, doma tradicionalnih tibetanskih budističkih vođa u glavnom gradu autonomne oblasti Lasi, na svečanosti povodom 70. godišnjice kineske invazije na himalajski region.

Kineska vladajuća Komunistička partija kaže da je "mirno oslobodila" tibetanske seljake od ugnjetavajuće teokratije i obnovila kinesku vlast nad regionom koji se nalazi pod pretnjom spoljnih sila.

Kritičari kažu da pomaci ka kulturnoj asimilaciji nagoveštavaju propast tradicionalne budističke kulture Tibeta i navode da je Tibet većinu svoje istorije bio nezavisan. Kina je istakla svoje napore za jačanje ekonomije u regionu i osudila prognanog Dalaj Lamu kao separatistu.

Vang, koji je član Stalnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), i koji nadzire politiku prema etničkim manjinama, rekao je da su "separatističke aktivnosti koje je počinila grupa Dalai Lame i neprijateljske spoljne snage ugušene".

Tibet je od 1951. godine "krenuo putem od tame do svetlosti, od zaostalosti ka napretku, od siromaštva do prosperiteta, od autokratije do demokratije i od bliskosti do otvorenosti", rekao je vang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: