Poruka iz Brisela: Sarađivaćemo sa talibanima

Žozep Borelj rekao je javno da su talibani dobili rat u Avganistanu, i da iz toga svi moraju da izvuku lekciju, piše Raša Tudej.

Izvor: B92, RT

Utorak, 17.08.2021.

19:21

Poruka iz Brisela: Sarađivaćemo sa talibanima
Tanjug/AP Photo

On je dodao da će Brisel morati da sarađuje sa radikalnim avganistanskim pokretom pošto su oni izašli kao pobednici iz decenijskog sukoba.

Grupa sada ima potpunu kontrolu nad Avganistanom, nakon potpunog kolapsa avganistanske vlade koju podržavaju SAD, postavljene 2001.

"Nisam rekao da ćemo priznati talibane", dodao je, međutim, Borelj, na konferenciji za novinare posle hitnog sastanka sa ministrima inostranih poslova EU, javlja Rojters.

On je istakao da je rekao s talibanima mora da se razgovara o svemu, i pokuša da se zaštite žene i devojčice. Borelj je dodao da se humanitarna pomoć mora održati i povećavati, ali je naglasio da će pomoć ići avganistanskoj vladi samo ako bude ispunjavala uslove.

"Talibani su dobili rat pa ćemo morati da razgovaramo s njima", dodao je Borelj. NATO više ne šalje pomoć Avganistanu

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: