U Zapadnoj Srbiji vape za vodom; Situacija u Arilju i Požegi još gora nego prethodnih dana

Arilje -- Teška situacija je i dalje u pet loklanih samouprava u Zapadnoj Srbiji...

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Usled sušnog perioda vodostaj na reci Rzav je ispod svakog dosadašnjeg minumuma, pa se do potrošača distribuira 380 litara, što je višestruko manje od proseka.

Najkritičnija situacija je u opštinama Arilje i Požega jer na njihovoj teritoriji ne postoje lokalna, alternativna izvorišta i skoro sva domaćinstva su priključena na vodosistem Rzav.

"Visinska područja su bez vode danima, a meštane pijaćom vodom snabdevaju cisterne. Prigradska naselja isključuju se sa sistema povremeno i po potrebi, dok kontinuiranu isporuku vode ima samo jezgro opštine, u kome su vitalne institucije. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi plašim se da ćemo morati da pribegnemo restrikcijama i u samom jezgru, ali svi se nadamo da do toga neće doći jer bi veliki problem moglo da izazove i pucanje starih azbestnih cevi", izjavio je za RINU Predrag Maslar predsednik opštine Arilje.

Spas za nekoliko hiljada ljudi bile bi samo padavine, koje su nakon dužeg vremena i najavljene. U zavisnosti od intenziteta padavina, u proseku bi se obezbedilo još oko 30 dodatnih litara u sekundi.

„Na reci protiče 1.000 sekundarnih litara vode, mi uzimamo oko 400 litara, ostatak vraćamo u reku kako bismo održali biološki minimum. Nije moguće dodatno smanjiti biološki minimum, jer bi time ugrozili reku u nizvodnom toku. Umesto 700 litara, mi već sada, po dozvoli nadležnog ministarstva, vraćamo od 600 do 650 litara. Ispod toga ne može da se ide, a i za tu količinu se svakodnevno vrše detaljna ispitivanja kako ne bi bio ugrožen biljni i životinjski svet u samoj reci", izjavio je direktor JP Rzav, Zoran Barać.

Vanredna situacija osim u Arilju i Požegii, i dalje traje u Čačku, Gornjem Milanovcu i Lučanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu