Brojevi "eksplodirali", Krizni štab najavljuje novu sednicu - da li Srbiji preti novo zaključavanje?

Broj obolelih od koronavirusa iz dana u dan raste, što ukazuje da je Srbija već u četvrtom talasu pandemije, što su potvrdili i mnogi epidemiolozi.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Dragan Mujan
Shutterstock/Dragan Mujan

Pročitajte još:

Novi skok broja novoobolelih

UŽIVO Uskoro sednica kriznog štaba; Zbog jednog slučaja strogi karantin; Delta soj u Crnoj Gori

Treća doza? "Ne vidim problem"

U našoj zemlji vakcinisano je nešto više od 50 odsto stanovništva, a taj procenat je već neko vreme isti i ne menja se drastično, a vlast i stručnjaci upozoravaju da taj broj nije dovoljan.

U februaru Srbija je u Evropi bila na drugom mestu po broju vakcinisanih odmah posle Velike Britanije, ali je s vremenom proces imunizacije usporen.

Trenutno, glavni problem je delta soj, koji se širi brže, a procenat vakcinisanih nije dovoljan za sigurnost.

Svedoci smo brojnih najava, upozorenja i apela koji se sprovode u prethodnom periodu.

Međutim, izgleda da to nije bilo dovoljno i da se javnost u Srbiji "opustila".

Medicinska struka je saglasna - ovakav porast brojki se očekivao, a njemu je, osim gastarbajtera i njihovog odmora u Srbiji, doprineo i veliki broj proslava, kao i nepoštovanje mera.

Vlada Srbije je objavila da je od danas, 17. avgusta dostupna i treća doza vakcina.

U Srbiji je Krizni štab za odbranu od koronavirusa krajem jula doneo preporuku da treću dozu treba da prime hronični bolesnici, pacijenti koji su imali transplantaciju i pacijenti sa malignim oboljenjima – šest meseci posle primljene druge doze.

Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju u Srbiji preporučio je za treću dozu vakcina Fajzer ili Modernu, koja bi u Srbiju trebalo da stigne na jesen.

Svi vakcinisani će posle 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću dozu, a biće pozivani SMS-om i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije.

Na Portalu eUprave ljudi će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće doze vakcine, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može da primi dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze posle poziva eUprave.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio da je on već odlučio da će primiti i treću dozu vakcine kao i za koju se opredelio.

"Ja ću svakako primiti treću dozu zbog svog zdravstvenog stanja", kazao je jutros epidemiolog.

Dr Kon se vakcinisao "Fajzerovom" vakcinom i to u prvom kontigentu cepiva koja su stigla u Srbiju.

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, i trebalo bi da se uskoro održi, a na stolu se očekuju pitanja oko uvođenja novih mera i načina održavanja nove školske godine, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je naglasio da će glavna tema na sednici biti rast brojki i kojim merama je moguće stati na put daljem porastu broja novozaraženih.

Kaže da sada obolevaju i vakcinisani, jer dolazi do proboja imuniteta, što dodatno otežava borbu sa virusom korona.

"Moramo da shvatimo da moramo da vratimo ozbiljnost na nivo koji smo imali, jer ponovo raste broj obolelih. Same brojke će opametiti ljude, nažalost. Kažem nažalost, jer da smo se ranije opametili, sprečili bismo ovaj rast. Ja očekujem sednicu, medicinski deo je tražio konsultacije i sednicu mislim da će to uskoro biti", ističe epidemiolog.

Na pitanje da li se očekuju rigoroznije mere, Kon kaže da su najveći problem slavlja i mesta gde nije moguće obezbediti prisustvo samo onih građana koji su zaštićeni, odnosno vakcinisani.

"Ja ne želim ništa da prejudiciram, naravno da imam svoj stav ali najbitnije je da se smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni. Vidimo da čak i vakcinisani obolevaju, što znači da dolazi do proboja imuniteta i samim tim ne možemo se ponašati kao da rizika uopšte nema. Kada se okupe svi koji su vakcinisani, čak je 10 puta manji rizik nego kada se okupe nevakcinisani", objašnjava on.

Kako je sezona godišnjih odmora u punom jeku, postavlja se pitanje da li će građani Srbije moći da putuju, jer zbog broja novoobolelih i njegovog rasta iz dana u dan, Srbija vrlo brzo može da se nađe na crvenoj listi.

Neke zemlje već su napravile nove cvrene liste, a jedna od njih je i Kipar.

Kipar je pooštrio mere za ulazak u zemlju i pojedine zemlje, među kojima je i Srbija.

Od početka nedelje, i državljani Španije, Belgije, Litvanije, Švedske i Srbije u obavezi su da se duplo testiraju na koronavirus kako bi ušli na Kipar, a sve ove države od danas se nalaze na crvenoj listi, prenosi portal šengenvizainf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu