Novi skok broja novoobolelih

U Srbiji su prema poslednjem preseku potvrđena još 1.484 slučaja koronavirusa, a od posledica zaraze preminule su tri osobe

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2021.

15:00

Novi skok broja novoobolelih
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Na respiratorima je 26 pacijenata, a hospitalizovano je 879 ljudi.

Kako se navodi, urađena je analiza 13.695 uzoraka.

Tokom epidemije koronavirusa u Srbiji od posledica kovida 19 umrlo je 7.177 osoba, a procenat smrtnosti je 0,98.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 4.845.253 uzoraka, a virus je potvrđen u 734.816.

Uskoro sednica Kriznog štaba

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, i trebalo bi da se uskoro održi, a na stolu se očekuju pitanja oko uvođnja novih mera i načina održavanja nove školske godine, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je naglasio da će glavna tema na sednici biti rast brojki i kojim merama je moguće stati na put daljem porastu broja novozaraženih. Kaže da sada obolevaju i vakcinisani, jer dolazi do proboja imuniteta, što dodatno otežava borbu sa virusom korona.

"Moramo da shvatimo da moramo da vratimo ozbiljnost na nivo koji smo imali, jer ponovo raste broj obolelih. Same brojke će opametiti ljude, nažalost. Kažem nažalost, jer da smo se ranije opametili, sprečili bismo ovaj rast. Ja očekujem sednicu, medicinski deo je tražio konsultacije i sednicu mislim da će to uskoro biti", ističe epidemiolog.

Na pitanje da li se očekuju rigoroznije mere, Kon kaže da su najveći problem slavlja i mesta gde nije moguće obezbediti prisustvo samo onih građana koji su zaštićeni, odnosno vakcinisani. "Ja ne želim ništa da prejudiciram, naravno da imam svoj stav ali najbitnije je da se smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni. Vidimo da čak i vakcinisani obolevaju, što znači da dolazi do proboja imuniteta i samim tim ne možemo se ponašati kao da rizika uopšte nema. Kada se okupe svi koji su vakcinisani, čak je 10 puta manji rizik nego kada se okupe nevakcinisani", objašnjava on.

Počelo davanje treće doze

Dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 počinje danas da se daje u Srbiji, a pozivanje građana će se obavljati SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: