Dvojica Srba na aerodromu u Kabulu su na bezbednom VIDEO

U toku je evakuacija troje srpskih građana iz Avganistana, saznaje TV Prva.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2021.

08:33

Dvojica Srba na aerodromu u Kabulu su na bezbednom VIDEO
Foto: EPA-EFE/Spanish Defense Ministry HANDOUT

Kako se navodi, ambasada Srbije u Indiji uspela je da organizuje evakuaciju Srba koji su ostali u Kabulu.

Novosti su javile da su oni prijavljeni na let na nemačkom avionu i trenutno su na bezbednom. Još uvek se ne zna tačno vreme leta.

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, nadležne i za Avganistan, Siniša Pavić, izjavio je danas da su dvojica srpskih državljana na bezbednom na aerodromu u Kabulu i postoje čvrste garancije da će biti evakuisani.

Pavić je rekao da su Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji rade za jednu međunarodnu firmu, na korak od finalizacije akcije spasavanja, kao i da evakuacija Milke Damjanović ide u dobrom pravcu. U stalnoj komunikaciji sam sa Milkom Damjanović, ona je humanitarac pri jednoj NVO i u nešto drugačijoj je sitauciji, na drugom kraju države, rekao je Pavić za TV Prva.

Hrabrost i staloženost te dvojice momaka bila je veoma značajna u celoj situaciji, rekao je Pavić i dodao da su im talibani u jednom trenutku bili na vratima. "Bilo je trenutaka u kojima smo svi skupa bili zabrinuti za njihove živote, ključna promena u odnosu na juče je ta što se tamo gde su sada - u zoni aerodorma, osećaju se bezbedno", rekao je on, Pavić je naglasio da postupak evakuacije Marka i Aleksandra još nije završen, jer ostaje najavažnija faza - ukrcavanja u avion.

"Poslednji korak koji je napravljen do dolaska na aerodrom, bio je najteži, najosetljiviji i najrizičniji, rekao je on i dodao da ne bi uspeli bez njihovih kvaliteta i načina ponašanja. Posle jučerašnjeg dramatičnog dana, i nu Indiji vlada velika neizvesnost i briga, rekao je otpravnik poslova i dodao da se stiče utisak da je, posle sedice SB UN, situacija krenula u dobrom pravcu. Pritisak da se napusti Kabul, ne samo stranaca već i stanovništva Avganistana je ogroman", rekao je Pavić.

Podsećanja radi, situacija u Avganistanu eksalirala je pošto su talibanske snage u nedelju osvojile prestonicu Kabul.

Posle toga, predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, kako je rekao, izbegao krvoproliće u državi. Veliki broj građana u očaju uputio se ka aerodromu u Kabulu kako bi pobegli iz zemlje. Neki mediji spekulisali su da je pobegao u Tadžikistan uz velike količine novca.

Na društvenim mrežama kruže užasne slike kako su se neki peli na motore i krila aviona da bi pobegli, a kamere su zabeležile trenutke kako padaju sa letelice u sred leta.

Evakuacija građana avionom bila je u jednom trenutku prekinuta zbog brojnih ljudi koji su blokirali pistu, ali je aviosaobraćaj ponovo uspostavljen.

Sva dešavanja u vezi Avganistana iz časa u čas pratite uživo na Live blogu B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: