Brojke "eksplodirale" – 921 novozaraženi

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je zabeležen 921 nov slučaj koronavirusa.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2021.

15:00

Brojke
Ilustracija: Shutterstock/Tong stocker

Preminulo je pet osoba.

Ako pređemo 1.000 zaraženih dnevno epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da će se prvo pooštravanje mera odnositi na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

"Niko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog čas, ali će nam, po svemu sudeći, sledovati ograničeno sedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života", rekao je za današnji dnevni list Nova Tiodorović, koji je i član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Pored toga, virusološkinja Ana Gligić ocenila je da neće biti potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, jer, kako je ukazala, četvrti talas neće biti teži od prethodnog.

"Većina obolelih sada ima kliničku sliku sličnu prehladi, i to je, uz činjenicu da se teže forme bolesti razvijaju samo kod nevakcinisanih, znak da nam nije potrebna treća doza vakcine", rekla je ona za današnje Večernje novosti. Prema njenim rečima, podatak da je 90 odsto obolelih koji su na bolničkom lečenju nevakcinisano, dovoljan razlog da se kaže da "vakcine rade".

Kon o lambda soju

Lambda soja nema ni na vidiku, postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, i verovatno se neće dalje ni širiti, poručio je epidemiolog dr Predrag Kon za B92.net.

Kako je rekao, pitanje je i da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi, biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države.

Na pitanje - da li će koronavirus postati nešto kao grip što ćemo moći sezonski da lečimo i neće ostavljati teže posledice, dr Kon kaže:

"Do toga će svakako doći. Može da se očekuje realtivno skoro, već u toku sledeće godine. Virus će imati priliku da se održava, zbog onih koji se ne vakcinišu, ali će postati nešto drugo. Evo sad smo propustili priliku da se većom vakacinacijom spremimo za jesen jer je potrebno imati veći kolektivni imunitet u jednom preseku. Ovako se stvara priodni imunitet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: