Šest članica EU poziva EK da ne otvara vrata avganistanskim azilantima

Šest država članica EU pozvalo je Evropsku komisiju da ne prekida deportacije odbijenih avganistanskih tražitelja azila.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2021.

18:02

Šest članica EU poziva EK da ne otvara vrata avganistanskim azilantima
Foto: Depositphotos/ jorisvo

Ovo se zahteva uprkos brzom vojnom napredovanju talibanskih militanata u njihovoj domovini.

Talibani koji se ponovo, nakon što su 2001. svrgnuti s vlasti, bore za uspostavljanje strogoga islamskog zakona, brzo i uspešno napreduju u svojoj kampanji, čiji je cilj poraziti aktuelnu vlast, dok se povlače strane snage pod vođstvom Sjedinjenih Država.

"Zabranom povrataka Avganistanaca u EU šalje im se pogrešan signal i verovatno će ih još više motivisati u želji da napuste svoj dom i krenu prema državama EU", stoji u pismu koje su 5. avgusta Evropskoj komisiji uputile Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Grčka i Nemačka.

Brojne članice EU strahuju od toga da bi se zbog razvoja događaja u Avganistanu mogla ponoviti evropska migrantska kriza iz 2015/2016, kada je haotičan priliv više od milion ljudi s područja Bliskog istoka do krajnjih granica opteretio sigurnosne sisteme i sisteme socijalne pomoći, podstičući i jačanje ekstremno desnih grupa.

Izvršno telo EU je na pismo šest članica najavilo da će na njega odgovoriti kad bude spremno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: