Amerikanci pobegli u sred noći, pa im poručili: "Branite se sami"

Avganistan je ponovo na početku. Amerikanci se povlače. Talibani osvajaju. Ljudi beže i ginu.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2021.

09:09

Amerikanci pobegli u sred noći, pa im poručili:
Tanjug/AP Photo/Abdullah Sahil

Talibani, inače radikalni suniti koji žele da ponovo uvedu strogi šerijat, s povlačenjem međunarodnih snaga pokrenuli su vojnu ofanzivu iz više pravaca. Iz dana u dan stižu vesti da su osvojili još jedan glavni grad brojnih avtganistanskih provincija, U ponedeljak je to bio Kunduz, glavni grad istoimene pokrajine.

Gotovo istovremeno iz Amerike je stigla poruka avganistanskim snagama bezbednosti da brane svoju zemlju.

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da će američka vojna misija u Avganistanu završiti 31. avgusta, dodajući da afganistanski narod mora sam odlučiti o svojoj budućnosti te da neće još jednu generaciju Amerikanaca poslati u 20-godišnji rat.

Umesto toga, američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad je otputovao u Katar kako bi "pritisnuo talibane da zaustave vojnu ofanzivu i pregovaraju o političkom rešenju", saopšteno je iz Stejt Departmenta.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD duboko zabrinute razvojem događaja, ali da su avganistanske snage bezbednosti dobro obučene i sposobne da se suprotstave talibanima.

Na pitanje šta američka vojska može učiniti ako se avganistanske snage ne uspeju suprotstaviti odgovorio je: "Ne puno".

"To su njihove vojne snage, njihovi gradovi i pokrajine, njihov narod koji treba braniti i sve će se svesti na vođstvo zemlje, kako će se pokazati u ovom konkretnom trenutku", rekao je Kirbi.

Američki zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, međutim, kažu za Rojters da su još početkom godine upozorili Bajdena da će s povlačenjem međunarodnih snaga glavni gradovi pokrajina pasti u ruke talibana, ali da su i oni iznenađeni brzinom kojom su ih talibani osvojili.

Podsećanja radi, veliku pažnju svetske javnosti privukao je odlazak vojske SAD početkom jula i to usred noći iz njene glavne baze u Avganistanu, što je avganistanske vojnike ostavilo u šoku dok se bore sa talibanima. Američka vojska napustila je aerodrom Bagram, svoju ključnu bazu u Avganistanu, u gluvo doba noći, a da nije obavestila Avganistance, rekao je tada novi komandant baze, avganistanski general Asadulah Kohistani.

Komandant baze Kohistani je rekao da su SAD iza sebe ostavile 3,5 miliona predmeta - od stotina hiljada flaša vode, energetskih napitaka i vojnih obroka, preko lakog oružja i municije do stotina oklopnih vozila i hiljada civilnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: