Preminuo sovjetski disident

Poznati borac za ljudska prava Sergej Kovalev, disident koji se borio za demokratske slobode još iz sovjetskih vremena, umro je u Rusiji u 92. godini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.08.2021.

06:59

Preminuo sovjetski disident
Tanjug/AP Photo/Ivan Sekretarev, File

Vest je objavio njegov sin Ivan na Fejsbuku.

Biofizičar Kovalev bio je deo prvog nezavisnog udruženja za ljudska prava u Sovjetskom Savezu, koautor je jednog poglavlja u ruskom ustavu i služio je kao prvi ombudsman u Rusiji.

Hjuman rajts voč je u saopštenju naveo da je Kovalev bio dobro poznat i cenjen branilac osnovnih prava, uvek je govorio šta misli i nikad nije pravio kompromise oko svojih principa.

Rođen je u malom gradu u Ukrajini u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1930. godine. Dve godine kasnije porodica mu se presellila u selo kod Moskve. Diplomirao je na fakultetu za biologiju na univerzitetu u Moskvi 1954. i posle radio na univerzitetu.

On je 1969. postao deo Inicijative grupe za odbranu ljudskih prava u SSSR-u, prve nezavisne grupe za ljudska prava u zemlji, i na njega je izvršen pritisak da podnese ostavku na univerzitetu. Od 1971. do 1974. radio je na izdavanju Hronike aktuelnih dogadjaja, gde su se dokumentovala kršenja ljudskih prava.

Uhapšen je 1974. zbog širenja antisovjestske propagande, a godinu dana kasnije je osudjen na sedam godina zatvora i posle toga tri godine izgnanstva. Vratio se aktivizmu kasnih 1980-ih posle odsluženja kazne i bio je medju suosnivačima pres kluba Glasnost koji se kasnije pretvorio u Moskovsku Helsinšku grupu, jednu od najpoznatijih organizacija za ljudska prava u Rusiji.

Tokom 1990-ih Kovalev je bio član ruskog parlamenta, bio je prvi ombudsman za ljudska prava u zemlji i koautor poglavlja ruskog ustava. On je takodje postao kopredsedavajući Memorijala, istaknute grupe za ljudska prava u Rusiji.

Od 2006. bio je član ruske liberalne partije Jabloko. Bio je glasni kritičar Kremlja i za vreme vladavine Borisa Jeljcina i Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: