Požar u Vinči: "Budi Bog sa nama" VIDEO

Požar na deponiji u Vinči je lokalizovan, ali stručnjaci upozoravaju da su efekti po zdravlje jednaki posle bombardovanja Petrohemije 1999. u Pančevu.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 10.08.2021.

08:55

Požar u Vinči:
Foto: TV Prva

"70 metara otpada (u visini), budi Bog sa nama, to bi se merilo u milionima (tona). Cela planeta je kontaminirana svime što je stvorio homo sapiens", naveo je za TV Prva toksikolog Radomir Kovačević i istakao je da je jako važna "destrukcija otpada".

Naveo je da ne veruje da je došlo do spontanog zapaljivanja metana, odnosno da je to uzrok požara. Govoreći o posledicama, Kovačević je istakao da ćemo dugo biti ugroženi.

"Bićemo svi ugroženi decenijama, jer dolazi do akumulacije i sedimentacije. To je veliki problem, to procesom fotosinteze ulazi u floru i faunu i mi se time hranimo", naveo je Kovačević i kazao da je sanacija nužna.

Međunarodni ekspert za strateško planiranje Dušan Vasiljević istakao je za TV Prva da postoji mali broj sanitarnih deponija, gde je manja verovatnoća da će doći do ovakvog akcidenta.

"Imamo 12 sanitarnih deponija, koje su urađene po standardima. Tamo (u Vinči) postoje sirovine koje ne bi trebalo tamo da budu... Nemamo sistemsko rešenje... To će tinjati godinama", kazao Vasiljević za TV Prva.

On je naveo da se broj deponija mora smanjiti, odnosno da se naprave sanitarne gde bi ovi akcidenti bili limitirani.

Opširnije pogledajte u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: