"Prešli su sve crvene linije. Kraj će biti tužan"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, umesto da ujedini zemlju i njen multinacionalni narod, baca kamen razdora na ljude i time dokrajčuje Ukrajinu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Minh Hoang Chi Bo
Ilustracija: Shutterstock/Minh Hoang Chi Bo

To je izjavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, a preneo je "Sputnjik".

"Pobedu na izborima su osigurali oni koje on sada izbacuje iz zemlje – građane koji govore na ruskom iz jugoistočne, južne i centralne Ukrajine. Umesto da ispuni svoje glavno obećanje o miru, predsednik pokušava da se reši svojih birača kao nepotrebnih svedoka obećanja koje nije ispunio. Za šta i kako da se drže autohtoni stanovnici, ako kijevski režim prodaje tu zemlju strancima?", napisala je portparolka na Telegramu.

Takođe je primetila da ukrajinske vlasti nekoliko godina guraju zemlju u EU i NATO.

"Zašto onda sada Zelenski negoduje jer značajan deo te zemlje i naroda, shvatajući da ih niko nije pitao, ali su ih ipak spremili za prodaju, smatra da je moguće da sami odrede vektor i format kretanja?", zapitala je ona.

Kijev je sam orijentisao građane Ukrajine "na centrifugalan razvoj i prihvatljivost zavisnosti, a ne na jačanje suvereniteta, koncentraciju unutrašnje snage, konsolidaciju i objedinjavanje ljudi pod jednakim uslovima".

"Ako jedni mogu govoriti 'mi ćemo u NATO', onda drugi mogu govoriti šta god požele: ako hoće u ASEAN ili Ligu arapskih zemalja ili Afričku uniju. Tu igru je započela kijevska vlast. Ako Zelenski predlaže onima koji se osećaju kao Rusi da odu, onda treba biti pošten do kraja i predložiti isto onima koji se guraju u EU i NATO", smatra portparolka.

Ponavljajući tezu o borbi protiv mitske okupacije, Zelenski sve vodi ka stvarnoj predaji suvereniteta Ukrajine.

"Članstvo u EU i NATO znači upravo to", izjavila je ona.

"Kijev je prešao sve crvene linije koje dele nacionalnu politiku od nacionalizma. Kraj će biti tužan. Istorija bi trebalo da uči, u suprotnom se ponavlja", poručila je ona.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Donbas "nikad neće biti ruska teritorija", a onima koji vole Rusiju i žele da ova oblast uđe u njen sastav sugeriše da "traže za sebe mesto u Rusiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu