Potvrđeno: Vojna vežba Rusije i Belorusije; "Opasnost po NATO"

Rusija i Belorusija će sledećeg meseca održati velike prekogranične vojne vežbe, saopštilo je danas belorusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2021.

13:02

Potvrđeno: Vojna vežba Rusije i Belorusije;
Ilustracija: Depositphotos/Iurii

Sa druge strane, zvanični Kijev ocenio je da je to pretnja njenoj i bezbednosti NATO-a.

U vežbama "Zapad-2021" učestvovaće hiljade vojnika, kao i tenkovi, artiljerija i avioni, a pored ruskih i beloruskih, biće prisutne i jedinice iz Kazahstana, koji je takođe član Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Rojters.

Prema saopštenju, vojne vežbe će se održavati na poligonima u Rusiji i Belorusiji i zasnivaće se na scenariju u kojem „međunarodne tenzije eskaliraju na nivo koji može da destabilizuje situaciju u regionu i izazove agresiju" na ove dve zemlje.

Belorusko Ministarstvo odbrane je naglasilo da vežba ne predstavlja pretnju ni za evropsku zajednicu kao celinu, kao ni za bilo koju susednu zemlju. Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Roman Mašovec saopštio je ranije da planirane vežbe ugrožavaju evroatlantsku bezbednost i da su po svojoj prirodi agresivne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: