Gori Grčka, ljudi beže čamcima od vatre VIDEO/FOTO

Na grčkom ostrvu Eviji besni požar pa je seosko stanovništvo moralo da beži uz pomoć čamaca.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP
Foto: Tanjug/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP

Vatra se brzo širi a veliki broj kuća na tom ostrvu je uništen. Požar preti i predgrađima Atine.

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povređena trojica vatrogasaca.

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu.

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smerovima.

Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

"Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora", rekao je manastirski starešina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

U Turskoj požar koji besni u pokrajini Mugli stigao je do termoelektrane pa je u sredu uveče naređena evakuacija zaposlenih. Trenutno je 160 poožara pod kontrolom ali je izbilo nekoliko novih pa se vatrogasci bore sa njih 14.

Grčki vatrogasci nastavili su danas da se bore sa požarima u Olimpiji, na poluostrvu Peloponezu, i na ostrvu Evija. Značajne mere preduzete su u Olimpiji da bi se zaštitilo ovo antičko mesto i arheološki muzej.

Nakon što je spalio dvadesetak kuća, "požar se sada kreće prema oblasti Lala", planinskom šumskom području severoistočno od Olimpije, rekao je u jutros lokalni zvaničnik za grčku agenciju ANA. Olimpija, obično prepuna turista u ovo doba godine, i šest okolnih mesta evakuisani su u srfedu. Požar od jutros gasi više od 170 vatrogasaca, uz pomoć pedesetak vozila, helikoptera i aviona.

Foto: Tanjug/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP
Foto: Tanjug/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP

Foto: Tanjug/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP
Foto: Tanjug/Giannis Spyrounis/ilialive.gr via AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu