"UČK" i "Kosovo je Albanija" u rodnom mestu kneza Lazara; "Poruka mržnje" FOTO

U opštini Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića ispisani su grafiti "UČK", "Kosovo je Albanija", "Adem Jašari".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Grafiti su ispisani na mestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru, a ovo znamenje su huligani lomili već nekoliko puta pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i isti dan je skidaju i sklanjaju.

"Jasno je da ovo spomen mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje od strane albanskih ekstremista šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta. Poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska su tekovina i preduslov toleranciji i mirnom suživotu", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju su se intenzivirali ove godine, na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno ukazuje, a o istima obaveštava i sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu.

"Neophodno je da sve međunarodne organizacije, koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na KiM, pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život", zaključuje se u saopštenju.

Slučaj je prijavljen policiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini uhapse i adekvatno sankcionišu, jer politikom nekažnjavanja daju vetar u leđa svim ekstremistima da seju rasnu i versku mržnju.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu