Dr Kon: "Jedino logično rešenje za početak školske godine"

Dr Predrag Kon izjavio je da kao jedino logično rešenje za početak školske godine jeste odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2021.

20:15

Dr Kon:
Printskrin: TV Prva/arhiva

"Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi", rekao je on i dodao da "gotovo uopšte da nema vakcinisane dece starije od 12 godina, iako je to preporuka".

"Kao epidemiolog tvrdim, i to je živa istina - pravljenje kolektiva u kom se mešaju vakcinisani i nevakcinisani virusu praktično ostavlja motor da živi koliko god hoće. Ali odluku mora da donese Ministarstvo prosvete. Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih", jasan je dr Kon.

Istakao je i da se kod vakcinisanih bolest menja i postaje daleko blaža, pa se smanjuje i smrtnost, što je glavni cilj, a rekao je i da će za decu mlađu od 12 godina takođe odlučivati Ministarstvo prosvete.

"Najverovatnije će biti da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan onlajn, dan nastava. I nošenje maski je obavezno."

Komentarišući brojke poslednjih dana rekao je da je i dalje nlago povećanje gledajući grafik i da je najvažnije kako će se situacija dalje odvijati.

"Vrlo je moguće da ćemo brzo stići do četvorocifrenog broja. Četvorocifren broj je paradigma da nema ni govora da može biti kao sada, a reč je o merama za okupljanje ljudi", izjavio je Kon.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, istakao je da je njihov stav jasan.

"Za sada se primenjuje samo za one izrazito oslabljenog imuniteta - koji imaju transplantirane organe, koji su na hemodijalizi, insulinski zavisni, pod nekom snažnom citostatskom terapijom ili terapijom zračenja. Sve te osobe su u krajnje ozbiljnoj opasnosti ukoliko dobiju kovid 19. Sve se drugo prati."

Što se tiče odziva mladih na vakcinaciju, Kon kaže da nema ništa protiv podsticaja, ali da sa mladima treba razgovarati. Takođe, istakao je i da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike "na stolu" Kriznog štaba još od marta.

"Shvatanje da ne treba koristiti vakcinu u ovom trenutku je na granici razuma. Čućete, pogotovu od mlađih, da ne nameravaju da se štite vakcinom, već će preležati koronu i ojačati imunitet. A istina je da je daleko jednostavnije i bezbolnije s vakcinom. Ne kažem da bi vakcinacija potpuno zaustavila virus, već da bi njegova cirkulacija bila mnogo teža i neuporedivo manja. Ne možete zaustaviti cirkulaciju virusa u kolektivima koji će se formirati u septembru", zaključio je on u intervjuu za "Kurir".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: