Veliki skok brojki

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno još 579 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su preminula tri pacijenta.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2021.

15:00

Veliki skok brojki
EPA-EFE/Giuseppe Lami

Na respiratoru se nalazi 10 osoba, a hospitalizovano je njih 574.

U protekla 24 časa testirano je ukupno 10.360 ljudi, dok od početka pandemije taj broj iznosi 4.718.892.

Na koronavirus je bilo pozitivno ukupno 724.097 ljudi, a od posledica bolesti preminulo je 7.132.

Procenat smrtnosti je 0,99 odsto. Podsetimo, direktorka bolnice u Batajnici prof. dr Tatjana Adžić Vukičević komentarišući četvrti talas epidemije, kazala je za Televiziju Prva da se situacija pogoršala.

"Situacija počinje da se zahuktava. Imali smo do dve nedekhe stabilnu situaciju, a za samo osam dana imamo 94 ležeća bolesnika, duplirao se broj", istakla je Tatjana Adžić Vukičević.

Član Kriznog Štaba dr Predrag Kon naglasio je da će u septembru biti značajan epidemiološki presek.

"Septembar je mesec stvaranja kolektiva, ne samo školskih, nego i radnih. Odjednom se okupljaju svi posle odmora. To je trenutak, presek epidemiološki značajan, jer tada kreću akutne respiratorne infekcije, sve", napomenuo je on.

Međutim, dr Tiodorović tvrdi da će pravi test biti tek u oktobru.

"Delta soj jeste zarazniji, donose ga naši koji dolaze iz Hrvatska, Grčke, Crna Gore... Značajan broj među hospitalizovanima je mladih. Bolnice Batajnica i Karaburma imaju prijem, ali nije tako zastrašujuće. Avgust će biti sa malim opterećenjem povećanja broja, septembar će najaviti, a oktobar biti test da li smo dobro vakcinisali. To može biti poruka ljudima da se vakcinišu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: