Odgovor Srbije Plenkoviću

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin reagovao je povodom poruke koju je Srbiji poslao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2021.

13:47

Odgovor Srbije Plenkoviću
EPA-EFEMARKO DJOKOVIC

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da ideja uništenja Srba u Hrvatskoj nije napuštena ni danas.

"Ko 9. maja ne obeležava Dan pobede protiv nacista i ustaša, taj Oluju proslavlja kao Dan pobede. Ko nije osudio klanje Srba u Jasenovcu i Jadovnu, njemu Oluja deluje kao legitimna akcija i čin milosrđa. Ustaše su do poslednjeg sekunda trajanja NDH imale nepodeljenu podršku svih slojeva hrvatskog naroda i posebno katoličke crkve", navodi Vulin.

Vulin kaže i da Hrvatska slavi najveće etničko čišćenje u Evropi.

Podsetimo, Plenković je ranije danas u Kninu poručio da će Hrvatska uvek dostojanstveno slaviti Oluju, kako bi, kako je rekao, buduće generacije negovale tradiciju Domovinskog rata.

"Vodimo se politikom pomirenja, suživota i razumevanja, uz poštovanje istorijske istine i izražavanja pijeteta svim žrtvama. To ne znači da ćemo ikada ikome dopustiti da dovode u pitanje legitimitet Oluje. To je poruka Srbiji koja bi trebalo da napusti jalovu politiku prošlosti i okrene se politici pomirenja", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: