SZO: Treću dozu treba dati tek krajem septembra

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na obustavu treće doze vakcine dok se ona pravično ne distribuira u zemljama sa niskim prihodima.

Izvor: index.hr

Sreda, 04.08.2021.

17:45

SZO: Treću dozu treba dati tek krajem septembra
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

"Zbog nedostatka vakcina u zemljama sa niskim prihodima, vakcinisano je 1,5 ljudi na 100 stanovnika. Suspenzija treće doze do kraja septembra omogućiće vakcinaciju najmanje 10% građana svake zemlje", rekao je Tedros Adanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, a prenosi ABC njuz.

Bogatije zemlje uvode treću dozu

Dok se svet bori sa delta varijantom, sve veći broj zemalja razmišlja o uvođenju treće doze vakcine.

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se Nemačkoj, Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak, uvodeći smernice koje preporučuju treću dozu vakcine protiv kovida 19 za starije osobe.

Izrael je najavio svoj treći program doziranja prošle nedelje nakon što su stručnjaci koje je imenovala vlada preporučili taj potez.

Stručnjaci su svoje mišljenje zasnovali na podacima koji pokazuju da vakcina vremenom počinje da gubi efikasnost u sprečavanju infekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: