Šmit o BiH: "Nisam naivan"

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kazao je da međunarodna zajednica želi da ta zemlja "bude normalna".

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

12:03

Šmit o BiH:
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

"Kao političar niste uvek srećni svaki dan kada pročitate šta piše u novinama, ali u slobodnoj zemlji normalno je komentarisati. Nekada vam se i svidi. Važno je imati dobar radni odnos, možda malo i više od dobrog. Vaša odgovornost je da informišete ljude i to je jednako važno kao i naša odgovornost da usmerimo budućnost ka razvoju", kazao je Šmit.

"Odgovor je jednostavan. Ništa posebno. Želimo da pomognemo BiH da bude normalna zemlja, normalan i pouzdan partner u zajednici država i da je pomognemo na putu ka integraciji u Evropsku uniju. Ali znamo da to nije uopšte lako, no moguće je. Vratio bih se na svoje iskustvo iz 1989. godine kada je moja zemlja postigla napredak kakav nikada nismo očekivali jer je to bilo neočekivano da Berlinski zid koji je sagrađen pre 60 godina tek tako padne - ne nasiljem već zbog čistog opredeljenja naroda. To je nešto što me je uvelo u politiku", dodao je on.

Šmit je istakao da će sve da radi na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Osim OHR i visokog predstavnika za koju postoji neosporna zakonska osnova u Dejtonskom mirovnom sporazumu, striktivno ću se držati tog sporazuma i videti šta se može popraviti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Reč je o privremenoj poziciji dok disfunkcionalnosti ne budu rešene. Ne čekamo raj, niko nema idealnu situaciju na svetu. Ali važno je da funkcioniše i na tome ćemo raditi", naveo je on.

Šmit kaže da ponekada ima utisak da postoji igranje igara tipa "neću ti dati to, a ti onda meni nećeš dati to".

"Hoću da imamo zajednički interes. Znajte, nisam naivan. Znam veoma dobro posle 30 godina rada u Nemačkoj i EU kako stvari mogu da budu komplikovane. Najduža zasedanja ministara su bila kada smo razgovarali o ribolovu i kvotama, to su bilo jako duge noći u salama. Znam kako je kada svi žele da dobiju prednost i to je normalno, to prihvatam. Ali u jednom momentu kažemo, prijatelju, sesšćemo i raditi da dođemo do zaključaka. Obično sam tih čovek i opredeljen da tri konstitutivna naroda budu apsolutno politički na istom nivou. Ne bih trebalo reći da nisam bilo čiji prijatelj. Rekao bih da sam politički prijatelj opredeljenih Srba, Bošnjaka i Hrvata i naravno ostalih, jer znate da postoje presude Evropskog suda koje do sada nisu provedene", kazao je on.

Na kraju je poručio da se ništa ne može da se reši ako nema spremnosti da se razgovara.

"Moja ponuda svima u BiH je da sve dok postoje molbe i zahtevi da razgovaramo, biću spreman. Ponekada možda mogu da pomognem da ljudi počnu da razgovaraju ako do sada nisu, da olakšam situaciju. BiH neće postati centralizovana država, ali njena funkcionalnost se mora poboljšati. Država mora postati ujedinjujući element, ona ne može i ne sme biti pretnja niti jednom entitetu ili kantonu već zajednički i ujedinjujući element. Ja ću nadograditi entitete kako bi država funkcionisala. Važno je imati dobar rad i razvoj za sve. Moramo ojačati zajedništvo, fokusirati se na zajedničkim tačkama, a ne na razlikama. Želim da se fokusiramo na lepa vremena", zaključio je Šmit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: