"Srbi u Hrvatskoj su diskriminisani"

Potpredsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Saša Milošević izjavio je da su Srbi u toj državi i dalje diskriminisani u nizu sfera.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

"NATO je pobedio krajiške Srbe" VIDEO

Kako navodi, Srbi su diskriminisani u oblastima kao što su obrazovanje, razvoj, mogućnosti korištenja niza zapisanih i formalno garantovanih prava.

"Za razliku od ranije, nosilac antisrpske klime, ako je primeren izraz, je konglomerat: braniteljske organizacije, klerikalisti, ekstremističke stranke i mediji - koji i dalje je vrlo glasan, uticajan no formalno van vlasti", rekao je Milošević za list Danas.

Prema njegovim rečima, ono što jako zabrinjava su stavovi predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

"On je već u celom spektru tema: ekologija, prava žena, odnosu prema ratnim zločinima, regionalnoj politici, pa tako i u ovoj - o nacionalnim manjinama, odstupio od onoga što se uobičajeno razumije kao liberalni, demokratski pristup i prigrlio Tuđmanov državotvorni nacionalizam", rekao je Milošević.

Kako je dodao, umesto da četvrt veka od rata donese veće razumevanje, dobijeno je "okamenjivanje ratnih narativa, pa čak i njihov revival, od 'srpskog sveta' do Milanovićeve tuđmanističke politike u Bosni i Hercegovini".

"To je vrlo deprimantno - 30 godina od nakon smrti Jugoslavije nama vladaju jugoslovenske teme.To je i zlokobno, jer podsećanje kako svi poslovi nisu dovršeni postaje sasvim legitimno", rekao je Milošević.

Na pitanje kako Srbi u Hrvatskoj shvataju istovremenu potrebu za slavljem dok drugi oplakuju one koje su izgubili u akciji "Oluja", on je rekao da se veliki broj ljudi našao u svojevrsnoj šizofrenoj situaciji.

"Razumemo potrebu da se slavi uspostavljenje jedinstva zemlje, pobjeda i kraj rata. Ono što teže 'probavljamo' je preterani, zaslepljeni i osvetnički trijumfalizam koji se, ne na jednom mestu, završava u sistemskom, šovinističkom zapostavljanju ili negiranju prava Srba", rekao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu