Srpski helikopteri gase požare u Severnoj Makedoniji: "Tu su naši prijatelji"

Po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića četiri helikoptera MUP-a Srbije sa 16 članova došlo je u Severnu Makedoniji kako bi pomogli u gašenju požara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.08.2021.

07:56

Srpski helikopteri gase požare u Severnoj Makedoniji:
Ilustracija: Depositphotos/Iurii

Vatrena stihija zahvatila je Staro Nagoričane i sela u toj regiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u Severnu Makedoniju došao zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem i flotom koja će biti angažovana u gašenju požara, istakao je da se juče , svega nekoliko dana nakon samita u Skoplju, gde su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije izrazili potrebu svih naroda na Balkanu da budu bliži jedni drugima i da se kroz sve forme saradnje stvori otvoreni Balkan, pokazuje koliko je to važno i potrebno.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim izdao naređenje Ministarstvu unutrašnjih poslova da učinimo sve što je u našoj moći da našim prijateljima u Severnoj Makedoniji pomognemo i da bez obzira što i kod nas bukte požari odvojimo značajne snage i tehničke kapacitet kako bismo pomogli stanovništvu u ovoj zemlji da se sačuvaju ljudski životi, šumsko bogatstvo i prostor zahvaćen požarom", rekao je ministar Vulin, koga je u Severnoj Makedoniji dočekao ministar policije Oliver Spasovski.

Precizirao je da se od juče na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, tri vatrogasna, od čega dva „bel"- a nosivosti tonu i 200 litara vode i H-145 nosivosti tonu, dok četvrti služi za izviđanje i navođenje.

"Mi smo spremni da ukoliko uslovi to budu zahtevali i situacija se pogorša intervenišemo sa našim ljudima i tehnikom u bilo kom delu Severne Makedonije gde je naša pomoć potrebna", rekao je Vulin istakavši da Srbija na ovaj način sprečava i širenje požara na našu zemlju.

Kako je naglasio, mi smo jedno na ovom prostoru i moramo da budemo što bliže jedni drugima. Izrazivši solidarnost sa građanima Severne Makedonije, ministar Vulin je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Srbije istakao da je pomoć Srbije uvek tu, da će biti brza, sigurna i da Severna Makedonija na Srbiju uvek može da se osloni.

"Nemate vi nikog bližeg, i mi nemamo nikog bližeg i to se najbolje vidi u ovakvim teškim trenucima. Nećete ostati sami. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biće tu i u ovako teškim trenucima. Otvoreni Balkan znači Balkan Balkancima", poručio je ministar Vulin.

Dodao je da kao što su naši preci mislili, znali i sanjali, Balkan treba da pripada Balkancima i kada Balkanci zajedno rade, kada brinu o prostoru na kome žive, kada im niko sa strane ne dolazi i govori šta treba da rade onda su najuspešniji i najsigurniji.

Spasovski zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Vulinu i Vladi Srbije na upućenoj pomoći istakavši da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu.

"Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelji iz Republike Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara", rekao je Spasovski.

Otvoren prelaz

Granični prelaz Bogorodica u Severnoj Makedoniji otvoren je u utorak uveče pošto je tokom poslepodneva bio zatvoren zbog požara u neposrednoj blizini, potvrdilo je ministarstvo unutrašnjih poslova za agenciju MIA.

Požar koji je zbio u graničnom pojasu između mesta Milci i graničnog prelaza Bogorodica u Severnoj Makedoniji je lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Požar su gasili sa zemlje vatrogasci iz đevđelije uz pomoć vojnih helikoptera. Zbog vatre bilo je isključeno električno snabdevanje graničnog prelaza Bogorodica koji je privremeno bio zatvoren za saobraćaj radi bezbednosti putnika.

Vatra se približila objektima na graničnoj karauli ARM, kazinu "Flamingo" i obližnjoj benzinskoj stanici što je bio i najkritičniji momenat današnjeg požara u pograničnom pojasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: