"Jedna od poslednjih velikih jugoslovenskih legendi"

Odlazak Miroslava Lazanskog je odlazak jedne od poslednjih velikih jugoslovenskih legendi, kaže novinarka Ljiljana Smajlović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ko je bio Miroslav Lazanski: Izveštavao sa ratnih frontova, intervjuisao čelnike NATO i KGB

Dodaje da je Lazanski bio Jugosloven svim srcem, kao što je i Srbiju voleo svim srcem.

"On je bio saradnik kakvog ste samo mogli poželeti, ne samo zato što je poznavao oblast kojom se bavio možda bolje od nekih koji su komandovali tom oblašću i što je imao izvanredne izvore i kontakte koje je stekao u decenijama kada više nema novinara koji su imali pristup izvorima i mestima na kojima je bio Lazanski", rekla je Smajlovićeva za Tanjug.

Kako je dodala, Lazanski nije pripadao "belom usijanju", koje je zahvatilo novinarstvo poslednjih decenija.

Navela je da Lazanski nije bio čovek resantimana, revanšizma i ličnih obračuna, kao i da se nikada nije koristio ad hominem argumentima, već samo poznavanjem oblasti i svojim razumevanjem geopolitičke situacije.

"Mislim da su mu teško padali neki ispod pojasa udarci koje je primao, ali on se prema ljudima nije određivao u odnosu na to koje su političke orijentacije. Bio je veoma kolegijalan, spreman da pomogne svakom mladom kolegi", rekla je Ljiljana Smajlović.

Dodala je da je Lazanski imao "dečačku ljubav prema životu", da je voleo da živi i radi ono što je radio, te da je živeo ono u šta je verovao i voleo.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski noćas je iznenada preminuo u Beogradu, u 71. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu