"Bog je izneveren i to kako"; Vučić: Nikada niko neće zakukati za srpskom decom VIDEO/FOTO

Danas se u Busijama obeležava Dan sećanja na sve Srbe stradale i prognane u zločinačkoj akciji "Oluja".

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

19:55

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

U hrvatskoj akciji "Oluja" proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima.
Foto: Predsedništvo Srbije
Na početku je bila služba patrijarha Porfirija.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje skupu, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić.

U Busijama su i lideri Srba iz Crne Gore, vođe Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije.

"Sabrali smo se ovde u ime Božje, da se pomolimo Isusu Hristu da u svoje naručje primi sve nevino nastradale u avgustu 1995. godine, i ne samo tada, nego i pre toga, još od zadarske Kristalne noći", poručio je patrijarh Porfirije.

Porfirije je podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca, kao i na reči Svetog Vukašina iz Klepaca: "Samo ti, dijete, radi svoj posao", te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

On je rekao da je mnogo puta bio u Dalmaciji i da je zavoleo tu zemlju.

"Malo gde mi je nebo bilo blizu kao tamo", rekao je,

"Bio sam u Dalmaciji. Upoznao sam čestite Srbe, ali i Hrvate. Oni su vekovima upućenu jedni na druge, zajedno živeli, postajali srodnici, ali i imali nesporazume. Siguran sam da i vi delite moje iskustvo zato se pitam - ko je dobitnik vašim progonom? Ostala je pusta zemlja, Bog je izneveren i to kako. Znam da ste ovde svili gnezdo, ali da ste srcem i dušom u vašoj Dalmaciji", rekao je patrijarh Porfirije.
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
"Osmi put okupljeni da pamtimo ono što se desilo našem narodu u zločinačkoj akcji "Oluja", kada je oko 2.000 civila stradalo. Okupljeni ovde da pamtimo, a ne da se samo sećamo. Ako se sećamo to je onda samo ponekad", poručio je Milorad Dodik i dodao:

"Naš narod je stradalnički. Slušam ovde reči Franje Tuđmana: 'Treba učiniti takav udarac da Srbi nestanu'. Da li bi ijedan srpski političar to mogao da izgovori?"

Prema njegovim rečima, Hrvati su bili podržani od američkih struktura.

"Dokaz da nisu uspeli smo mi ovde", dodao je.

Obraćanje Vučića

Danas, kada ponovo podsećamo sebe, osmi put, na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250.000 Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo.

Govorimo o našem identitetu, u koji su, zauvek, ugrađene kolone na traktorima, zbegovi, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema.

"Govorimo o onom identitetu u koji su ugrađeni, večno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posledice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije", rekao je predsednik.

On kaže da smo naučili zahvaljujući istoriji koju smo zapamtili, ugradili je u sebe, da se ona, kako je rekao jedan veliki pisac, možda ne ponavlja, ali se svakako rimuje.

"I danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojem se, posle pola veka, reč malj rimovala sa rečju metak, i reč kama, sa rečju bomba, i reč istrebljenje, sa rečju proterivanje. Obeležavamo rimovanje reči dr Puka, ustaškog ministra pravde, koji je u julu 1941. godine Srbima poručio: "Ili se uklonite milom iz naše domovine, ili ćemo vas iseliti silom", sa rečima dr Tuđmana, iz jula 1995. godine: "Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu"", rekao je predsednik.

I jesu, Srbi iz Hrvatske, bar iz njihovog ugla, gotovo i praktično nestali, podsetio je Vučić.

"Iseljeni su, prognani, oterani, da ne pričamo o masovnom pokrštavanju i fizičkom istrebljenu tokom Drugog svetskog rata. Republika Hrvatska ovaj datum naziva i proslavlja kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Pobede nad kim? Nad dobrim i skromnim ljudima, nad građanima Knina, Otočca, Gračaca, Korenice, Obrovca, Vojnića, Petrinje, Vrginmosta, Dvora, Plaškog i Slunja i nad čestitim domaćinima i zemljoradnicima u selima Like, Severne Dalmacije, Banije i Korduna", rekao je predsednik.

"Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih."

Kako navodi, nikada nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dečaci kojij su jedva izbegli metke, bombe ili kame.

"Ikone našeg sećanja i večni temelji našeg identiteta su majke koje privijaju svoje bebe, svoje srpske bebe na grudi i unezvereno se osvrću u strahu da horde progonitelja ponovo odnekud ne iskrsnu i dovrše svoj davno isplanirani krvavi posao. Žive su slike sirotinjskog pokućstva na traktorskim prikolicama i ikone krsnih slava ušuškane najlonima i ponjavama da se ne oštete u zbegu. Tako su, kao i uvek kroz istoriju, sa nama putovali Sveti Jovan i Sveti Nikola, Bogorodica i arhangeli, naši nebeski zaštitinici", kaže Vučić.

Svet i međunarodna pravda rekli su svoje, rekao je Vučić i podsetio na presude Haškog tribunala kojim su oslobođeni Markač i Gotovina.

"Mi nikada nećemo dobiti priznanje sveta za naše žrtve. Nikada niko neće zakukati i zaplakati za srpskom decom", rekao je Vučić i podsetio na zločin na Petrovačkoj cesti.

Vučić je rekao da, dok je predsednik Srbije, neće da se izvinjava onima koji su ubijali stotine hiljada Srba.

"Neću da gazim po ubijenim Srbima, po Krajišnicima koji su stradali samo zato što su Srbi."
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: