Gradovi pred padom, talibani napadaju; "Neće imati milosti"

Sve su žešće borbe između snaga avganistanske vlade i talibana, pri čemu se talibanski borci guraju prema gusto naseljenim središtima gradova.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 03.08.2021.

11:49

Gradovi pred padom, talibani napadaju;
Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Talibanski borci, osnaženi vojnim uspesima, usredsredili su se tako na aerodrome dva velika grada Kandahara i Herata, a pod navalom je tokom vikenda bio i grad Laškar Gah u provinciji Helmand.

Avganistanska vojska priznala je da su tri grada u provincijama na zapadu i jugu zemlje u "kritičnoj sigurnosnoj situaciji".

Napadi talibana, koji su postali intenzivniji u julu, nakon isteka prvobitno dogovorenog roka do kojeg je američka vojska najavila napustiti Avganistan, žestoki su i preti ozbiljna opasnost da će prvi put nakon dvadeset godina u njihove ruke pasti velika urbana središta.
EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID
Laškar Gah, glavni grad provincije Helmand, već je godinama pod pritiskom talibana, a padne li u njihove ruke, biće prvi od 34 provincijska središta.

Poslednji put je Tirin Kot, centar provincije Oruzgan, na jugu zemlje, bio u opasnosti da pređe u talibanske ruke 2016. godine.

Avganistanske snage, uz američku podršku iz vazduha, borile su se da zadrže kontrolu nad tri grada tokom vikenda.

U Laškar Gahu borbe su se tokom vikenda vodile u gradu, a talibani su prodirali prema centru.

Civilno stanovništvo masovno je bežalo od borbi, bolnice su se punile ranjenicima, a sa nekoliko dana zakašnjenja, stiglo je i pojačanje vladinim snagama.
EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
Jedan stanovnik je za AFP opisao kako izgleda u centru borbi kakve Avganistan nije video još otkako su američke snage 2001. godine napale zemlju i svrgnule talibanski strogi versko-politički režim.

"Ni talibani neće s nama imati milosti, kao što ni vladine snage neće prestati bombardirati", rekao je Hilm Karimi za francusku novinsku agenciju.

Laškar Gah, od svih gradova, trenutno se čini najranjivijim.

Reč je o provinciji Helmand, u kojoj su mnogi američki i drugi strani vojnici poginuli prethodnih godina.

Istovremeno su se juče pojačali napori za preuzimanje Kandahara, na čijem su aerodromu otkazani svi letovi jer su talibani raketama granatirali kompleks pre zore.

Oštetili su deo piste.

Za BBC je jedan lokalni političar rekao kako postoji ozbiljna mogućnost da grad padne u ruke talibana, a već su desetine hiljada ljudi morali da pobegnu iz svojih domova. Humanitarna katastrofa je počela.
EPA/HEDAYATULLAH AMID
Značaj Kandahara takav je da bi ga talibani uzeli kao svoju prestonicu, a pad Kandahara sa sobom nosi i pad nekoliko okolnih provincija.

Ako se militanti provuku u grad, vlada zbog gusto naseljenog civilnog stanovništva neće moći koristiti tešku artiljeriju protiv pobunjenika.

I Kandahar i Herat, koji je treći grad na udaru, važna su gospodarska središta Avganistana.

U Heratu su vladine snage sklopile pakt s militantnom grupom koju vodi Ismail Khan, veliki suparnik talibana, koji se istakao u vreme sovjetsko-avganistanskog rata, kada je zapovedao mudžahedinskim snagama.

Zbog njegove pomoći, provincija u Heratu se stabilizovala, i aerodrom je nastavio s radom. Talibani su udarili na zgradu Natoa blizu aerodroma, pri čemu je jedna osoba poginula.
Shutterstock/ Trent Inness
Inače, u proteklih nekoliko meseci talibani su, prema dostupnim procenama, preuzeli više od polovine avganistanskih okruga i tako poboljšali svoju poziciju u pregovorima s vladom u Kataru.

Njihovi predstavnici ponavljaju da žele dijalog i dogovor.

Ali na terenu uglavnom govori oružje. Talibani su zauzeli nekoliko pograničnih prelaza sa Pakistanom i Iranom, koji su bitni za gospodarsko funkcionisanje zemlje.

Neka od njih ponovo su nastavila sa radom, jer su susedne zemlje bile prisiljene sarađivati sa talibanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: