"Veći broj država odustaje od podrške, nego što Priština može da dobije novih priznanja"

Srbija poštuje Vašingtonski sporazum i sve dok se ne dešava suprotno od strane Albanaca Beograd neće povlačiti poteze na daljem povlačenju priznanja Kosova.

Izvor: Kosovo online
Podeli
yarr
yarr

To smatra politički analitičar Dejan Miletić, povodom medijskih navoda da je 10 država spremno da povuče svoje odluke o priznanju.

Miletić za Kosovo Onlajn kaže da srpska diplomatija temeljno i ozbiljno pristupa celom problemu i da se u tom smislu neprestano radi na pripremi terena za nastavak kampanje otpriznavanja. On ističe da se među onim državama koje se smatraju kandidatima za otpriznavanje nalaze pre svega afričke zemlje i pojedine azijske.

“Suštinski, to nema preveliku težinu, ali govori o odnosu sveta prema ovom problemu. Sve je manje zainteresovanih da štite tu kvazi državu, nepostojanje institucija i svega što se tamo radi, a sve je više onih koji smatraju da je to neuspeo projekat Zapada”, istakao je Miletić na pitanje šta znači kad albanski političari i analitičari tvrde da povlačenje priznanja ne postoji kao opcija u međunarodnim odnosima.

On smatra da će Beograd, u slučaju da kosovski Albanci prekrše Vašingtonski sporazuma pre isteka roka koji je naveden u tom dokumentu, odmah odgovoriti kontraprocesima.

“I to će biti svima jasno. Broj država koje ih priznaju znatno će se smanjiti u odnosu na to što bi oni mogli da dobiju još neko eventualno priznanje”, poručuje Miletić.

Naglasio je da je Srbija posvećena budućnosti, da joj je značajna ekonomska saradnja i da su joj značajne zemlje EU i SAD.

Miletić dodaje da Srbija ne želi da pogoršava odnose sa tim državama, nego želi dogovor i ublažavanje njihovih stavova, ali ne po cenu odricanja od nacionalnih interesa što bi, kaže, bilo eventualnim priznanjem Kosova.

“Otpriznavanje će doći pre ili kasnije, ali može doći pre ako postoji nestrpljenje Kurtija i nepoštovanje onoga što je dogovoreno”, rekao je Miletić.

Naveo je da Kurtijeva vlada pokazuje otpor prema svim sporazumima, uključujući i Vašingtonski sporazum.

“Ali, nisu još krenuli u zvaničan proces novih priznavanja. Po isteku roka određena povlačenja priznanja tzv. države Kosovo će se desiti. Za Beograd mnogo važno da Kosovo nema većinu u Ujedinjenim nacijama za podršku državnosti”, poručio je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu