Srbija osvojila još četiri medalje – ovoga puta na olimpijadi iz matematike

Ono što za sportiste predstavljaju sportske Olimpijske igre, to za takmičare iz matematike predstavlja Međunarodna matematička olimpijada.

Izvor: B92
Podeli
Foto: NIS
Foto: NIS

Kao što smo navikli na uspeh naših sportista, tako smo sigurni i da će nam naši najtalentovaniji učenici doneti medalje.

Ove godine, na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, održanoj od 14. od 24. jula, zlato je osvojio Dobrica Jovanović, srebro Mateja Vukelić i Veljko Radić, dok je bronzu uzeo Miloš Milićev.

Sva četvorica su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Aleksa Đorđević iz Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu osvojio je pohvalu.

Formalni domaćin ovog takmičenja bila je Rusija (Sankt Peterburg), a lokalni organizator u Srbiji Društvo matematičara Srbije. Takmičenje je održano onlajn, u prostorijama Matematičke gimnazije u Beogradu.

Foto: NIS
Foto: NIS

Bojan Bašić, vođa tima, kaže da o značaju ovog takmičenja i jačini konkurencije govore sami podaci o broju učesnika. Reč je o, bez sumnje, najznačajnijem srednjoškolskom matematičkom takmičenju.

"Time su naši učenici još jednom dokazali da je u Srbiji nauka (u ovom slučaju matematika) kapital koji treba naročito negovati i podsticati na razvoj kod mladih ljudi, budući da je potencijal koji oni poseduju daleko iznad nekog možda očekivanog nivoa spram veličine Srbije i njenog položaja u svetu.Moramo izraziti zahvalnost kompaniji NIS, koja je prepoznala imperativ ulaganja u obrazovanje mladih ljudi i koja nam pruža značajnu podršku već dugi niz godina", kaže Bašić.

Kompanija NIS u okviru svog programa "Energija znanja" od 2013. godine podržava realizaciju Srpske matematičke olimpijade, kao i pripreme i učešće naših predstavnika na međunarodnim olimpijadama.

Foto: NIS
Foto: NIS

"Kada je matematika u pitanju, 30 do 40 hiljada mladih matematičara (od 3. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole) prođe kroz sistem kvalifikacija, da bismo došli do juniorske, odnosno srednjoškolske ekipe, koje čine po 6 takmičara koji će predstavljati Srbiju. Osim same organizacije kvalifikacija, za te ekipe je potrebno obezbediti adekvatne pripreme, kao i putovanja do destinacija gde se održavaju takmičenja. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći države i društveno odgovornih kompanija poput NIS-a, koje prepoznaju značaj onoga što radi Društvo matematičara Srbije", kaže prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva.

Pored podrške srpskim i međunarodnim olimpijadama iz prirodnih nauka, kompanija NIS ulaže i u obrazovnu infrastrukturu. Uz podršku NIS-a je pre nekoliko meseci u Matematičkoj gimnaziji otvoren kabinet za informatiku, koji se koristi za redovnu nastavu, ali i za pripreme učenika za odlazak na međunarodna takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu