"Sporazum u septembru"

Predsednik DSS Miloš Jovanović očekuje da će sporazum vlasti i opozicije u međustranačkom dijalogu koji se vodi bez stranaca biti postignut u septembru.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Na sastanku kojem je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, kako kaže, čuo je da je vlast spremna da najveći deo predloga opozicije prihvati.

"Imali smo vrlo sadržajan razgovor u korektnoj atmosferi što je vrlo važno. Govorilo se o izbornim uslovima i nekim stvarima koje su problematične i važne, i za jedne, i za druge. Gledaćemo da izađemo jedni drugima u susret, odnosno da unormalimo situaciju", rekao je Jovanović za Tanjug.

Jovanović ističe da je njemu važnije to što takvi sastanci, kako kaže, ilustruju mogućnost da se razgovara na pristojan način i da se Srbija ne deli, već da se sabira i da i oni koji nisu istomišljenici po svakom pitanju sede za istim stolom.

"Mislim da je to važnije od ovih rezultata koji će svakako biti postignuti, u velikom delu će biti postignuti", rekao je Jovanović i dodao da je na sastanku kojem je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić čuo da je vlast spremna da najveći deo predloga opozicije prihvati.

Upitan da prokomentariše mogućnost koju su najavili predstavnici opozicije koji učestvuju u razgovorima sa evroparlamenarcima, da će, ukoliko promene budu kozmetičke, napustiti dijalog i protestovati, Jovanović kaže da je njegov stav o tom drugom koloseku sa strancima poznat i da nije dostojan srpske istorije. Navodeći da su pojedini poput lidera SDS Borisa Tadića bili pozvani da učestvuju u dijalogu koji se vodi u Skupštini Srbije, Jovanović ocenjuje da niko ne bi izgubio da su i oni došli na te sastanke Radne grupe za međustranački dijalog.

"Taj deo opozicije je zvao evroparlamentarce, sećam se izjava da samo uz njihovo posredovanje može da se postigne neki rezultat. Sada ispada da ne može. Ne želim da se mešam u to, mislim da taj kolosek sam po sebi nije dobar i da niko ne bi izgubio da je bio na koloseku bez stranaca", rekao je on.

Kaže da je legitimno boriti se i protestovati, međutim, ističe da je njegova vizija i da politički angažman teži ka sabiranju.

"Nije problem ni pobiti se kada imate razloga za to, kada nemate, nemojte da pravite cirkus od politike i da se sve pretvara u rijaliti. Nikada to niste videli ni u DSS, ni od mene, a nećete ni u budućnosti", rekao je Jovanović.

Upitan kada će krenuti u kampanju za perdsedničke izbore, s obzirom da obično oni koji se dugo bave politikom govore da kampanja treba da traje duže od zakonskog roka, Jovanović podseća da je u tom smislu specifičan političar, da ima posao na fakultetu i da će avgust iskoristiti da se posveti akademskom pozivu i pisanjem.

"Tako da ću se zatvoriti ovog meseca, a odgovor na pitanje je- septembar. Tada treba da dođe i do formalne odluke zajedno sa našim partnerima iz POKS-a. Ako do odluke dođe, onda ćemo sa kampanjom početi od polovine septembra i nećemo stati do izbora", rekao je Jovanović.

On je poručio da je Srbiji potrebna zdrava, nacionalna i demokratska alternativa, a to je, kaže, "NADA" (koalicija DS S i POKS) koja, kako kaže, ima ozbiljan program i koja hoće da miri Srbiju.

"Ogromni nas izazovi očekuju. Plašim se da nas čeka period koji neće biti preterano veseo i imaćemo odgovor na te izazove koji su nacionalne prirode, da tu postignemo što veće jedinstvo na nivou zemlje i onda ćemo lakše prebroditi izazove", rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu