Kompromisni predlog - niko nije oduševljen

Palestinskim stanovnicima okupiranog jerusalimskog naselja Šeik Džara, izraelski vrhovni sud ponudio je kompromisni sporazum sa jevrejskim doseljenicima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/  ESB Professional
Shutterstock/ ESB Professional

Palestinski stanovnici se suočavaju sa nasilnim iseljenjem iz svojih domova,

Na ročištu na kome je trebalo da bude doneta konačnu odluka o tome da li će se prihvatiti žalba četiri palestinske porodice zbog naloga za deložaciju, iznet je iznenađujući zahtev sudija da dve strane prihvate "praktično rešenje", preneo je britanski list "Gardijan".

"Ono što govorimo je da pređemo sa nivoa principa na nivo praktičnosti", rekao je sudija Isak Amit u sudnici u kojoj se postupak vodio na hebrejskom bez prevoda na arapski.

"Ljudi moraju da nastave da žive tamo i ideja je da pokušaju da postignu praktičan aranžman", dodao je on.

Predloženi kompromis omogućio bi da 70 Palestinaca ostanu u svojim kućama kao podstanari sa zaštićenim statusom i zaštitio bi ih od iseljenja u narednim godinama, a oni bi plaćali godišnju taksu od 1.500 novih izraelskih šekela (oko 390 evra) kompaniji Nahalat Šimon, koju su niži sudovi proglasili zakonitim vlasnicima sporne imovine.

Nijedna strana nije dočekala predlog sa oduševljenjem, ali obe strane treba da daju zvaničan odgovor na sledećem ročištu, navodi britanski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu